Αρχική Special Topics Μούμια με γλώσσα από φύλλο χρυσού ανακαλύψθηκε στην Οξύρυγχο

Μούμια με γλώσσα από φύλλο χρυσού ανακαλύψθηκε στην Οξύρυγχο

0
xryses gloses
Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
Διαφήμιση

Ομάδα αρχαιολόγων που συντονίζει το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ανακάλυψαν μούμια με χρυσή γλώσσα σε σφραγισμένο τάφο στον αρχαιολογικό χώρο της Οξύρρυγχου, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Η Οξυρύγχος ήταν η πρωτεύουσα του 19ου νομού, ή επαρχίας, της Άνω Αιγύπτου, γνωστή για τους παπύρους της γραμμένους στα αρχαία ελληνικά, λατινικά και άλλες γλώσσες, οι οποίοι χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. έως τον έβδομο αιώνα μ.Χ.

Η ομάδα ανακάλυψε τα λείψανα τριών αρχαίων Αιγυπτίων οι οποίοι είχαν γλώσσες από φύλλο χρυσού, έναν θησαυρό που πιθανότατα προοριζόταν να τους βοηθήσει να μιλήσουν με τους θεούς στη μετά θάνατον ζωή, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Τα ευρήματα βρέθηκαν σε δύο γειτονικούς τάφους. Ο ένας από τους τάφους, ο οποίος είχε λεηλατηθεί από τυμβωρύχους, περιείχε τα λείψανα της γυναίκας και ενός 3χρονου παιδιού και είχε μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο με ανθρωπόμορφο καπάκι.

Ο τάφος του άνδρα, από την 26η δυναστεία (664 π.Χ. έως 525 π.Χ.), γνωστή και ως περίοδος των Σαϊτών, ήταν ανέγγιχτος.

mummy
Πηγή: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Οι δύο νεοανακαλυφθέντες τάφοι συμπληρώνουν την ιστορία της αρχαίας πρωτεύουσας. Ο τάφος του άνδρα περιείχε μια μούμια ενταφιασμένη μέσα σε μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο με ανθρωπόμορφο καπάκι, καθώς και τέσσερα βάζα σχεδιασμένα για να φυλάξουν τα όργανα του νεκρού, φυλαχτά, πράσινες χάντρες και περίπου 400 ταφικά ειδώλια, γνωστά ως ushabti, κατασκευασμένα από φαγεντιανή ή υαλωμένη κεραμική.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι αρχαιολόγοι βρίσκουν χρυσές γλώσσες σε αρχαίες αιγυπτιακές ταφές.

Τον Ιανουάριο, το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας μούμιας ηλικίας 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα στην Taposiris Magna, έναν αρχαιολογικό χώρο στη μεσογειακή ακτή της Αιγύπτου.

Με πληροφορίες από Live Science

Διαφήμιση