Αρχική Ειδήσεις Μετά τη Σουηδία και Φιλανδία και στη Γαλλία ελαστικό μοντέλο απασχόλησης

Μετά τη Σουηδία και Φιλανδία και στη Γαλλία ελαστικό μοντέλο απασχόλησης

0
ergazomenos unsplash
Διαφήμιση

Τους δικούς της πειραματισμούς «ελαστικού μοντέλου απασχόλησης» πραγματοποιεί η επιχειρηματική κοινότητα της Γαλλίας, στον απόηχο των πλέον πετυχημένων παραδειγμάτων σε Σουηδία και Φιλανδία, ακόμη και στην προ Covid εποχή και την άγνωστη για τα εργασιακά δεδομένα πρακτική της απομακρυσμένης απασχόλησης και τηλεργασίας.

Το γαλλικό «πείραμα»

Όλα κυλούσαν ομαλά στη μικρή εταιρεία Συμβούλων Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Αναμπέλ Ρομπέρτς, με έδρα στο Παρίσι. Μέχρι που η πανδημία της COVID-19 κατέστησε αναγκαία την στροφή της επιχείρησης Present Perfect στην παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο ψηφιακό μοντέλο παροχής υπηρεσιών, ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας και δημοσιογράφος στο επάγγελμα, εγκατέλειψε τη δουλειά του. Το ίδιο συνέβη αμέσως μετά με πολλούς γνωστούς ακόμη και πελάτες της Άναμπελ, που αισθάνονταν επιτακτική την ανάγκη να γυρίσουν επαγγελματική «σελίδα».

Στη επιχείρηση απασχολούνταν μόλις δέκα άτομα, τα οποία «άκουαν» στην λογική των αξιότερων ταλέντων με τη χαμηλότερη δυνατή αμοιβή. Το φαινόμενο, ωστόσο, της «Μεγάλης Παραίτησης» που δημιούργησαν οι καιροί ενέτεινε τον προβληματισμό στα στελέχη της επιχείρησης για το κατά πόσο κάποια στιγμή θα επηρέαζε και την δική τους εύρυθμη λειτουργία.

Το αντίδοτο στην «κρίση»

Η πρώτη σκέψη τους ήταν να δώσουν μισθολογικές αυξήσεις. Η διεθνής συγκυρία, ωστόσο, ήδη καταδείκνυε ότι αυτό δεν ήταν το μείζον θέμα της μεγάλης δυσαρέσκειας στις τάξεις των υπό παραίτηση εργαζομένων σε Ευρώπη και Αμερική.

Έτσι, η επιχείρηση κατέστρωσε ένα τολμηρό σχέδιο. Θα έδιναν στους υπαλλήλους τους πλήρη ελευθερία να θέσουν οι ίδιοι τους όρους απασχόλησης, με τους οποίους θα αισθάνονταν ευτυχισμένοι να δουλεύουν στην εταιρεία.

«Είπαμε σε όλους ότι μπορούν να ζητήσουν όποιο μισθό θέλουν, να επιλέξουν ωράριο και αντικείμενο εργασίας», δήλωσε η Αναμπέλ.

Ο λογιστής της Present-perfect, του σηκώθηκε η τρίχα βρήκε το σχέδιο εντελώς ακατάλληλο. «Είναι η χειρότερη ιδέα που έχω ποτέ ακούσει», τους είπε, συμβουλεύοντας την Άναμπελ να το εγκαταλείψει.

Η ανέλπιστη επιτυχία

Όπως διαπιστώθηκε, οι αξιώσεις των περισσότερων υπαλλήλων δεν αφορούσαν σε μισθολογική αύξηση αλλά τροποποίηση των συνθηκών εργασίας που είχαν διαμορφωθεί εν μέσω πανδημίας, όπως π.χ. με εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τηλεργασία.

Μετά  διαπραγμάτευση βρέθηκε η «χρυσή τομή» που προέβλεπε μικρότερη αύξηση μισθού, μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον χώρο εργασίας και επιπλέον ημέρες διακοπών.

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, κανείς υπάλληλος δεν έφυγε από την εταιρεία. Αντιθέτως μάλιστα, τέσσερις μήνες μετά, η απόδοση είχε απογειωθεί.

«Νιώθω ότι πέτυχα με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, με τους υπαλλήλους να είναι σύμφωνοι με τις αλλαγές στην εταιρεία, υπεύθυνοι στα πόστα τους και ικανοποιημένοι με αυτό που κάνουν» δηλώνει η ιδιοκτήτρια.

Η ευτυχής κατάληξη του εγχειρήματος πιθανόν να έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικρή εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη Γαλλία του 35ωρου και όχι του 40ωρου που ισχύει στην χώρα μας.

Ωστόσο τα παραδείγματα της Σουηδία και της Φιλανδίας παραμένουν ζωντανά και αδιαπραγμάτευτα, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Το σουηδικό λαμπερό παράδειγμα

Στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, από το 2015 ο χρόνος εργασίας για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους αλλά και στα νοσοκομεία έχει μειωθεί σε έξι ώρες, συνεχίζοντας να λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους.

Τα αποτελέσματα δύο χρόνια αργότερα έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί.

Το 2019 επίση, και η 34χρονη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, που ηγούνταν του κεντροαριστερού συνασπισμού πέντε κομμάτων, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να υιοθετηθεί το μοντέλο εξάωρης εργασία ημερησίως, επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Διαφήμιση