Αρχική Ειδήσεις Στη Βουλή το θέμα της απολιγνιτοποίησης σε Μεγαλόπολη και Δ.Μακεδονια

Στη Βουλή το θέμα της απολιγνιτοποίησης σε Μεγαλόπολη και Δ.Μακεδονια

0
Βουλή
Διαφήμιση

Συνεχίζεται στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο, «Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων να τοποθετούνται επί του πλέον φλέγοντος της απολιγνιτοποίησης σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.

Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, έκανε λόγο για «ένα πολύ σημαντικό, ισχυρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό σχέδιο, που θα εγκαθιδρύσει στη χώρα ένα νέο παραγωγικό ενεργειακό μοντέλο ενισχύοντας την οικονομία», ενώ η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τους στόχους του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε περαιτέρω ερημοποίηση τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ρόλος της ΔΕΗ και το μέλλον των ορυχείων

Τον δικό της σχεδιασμό για τις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης προωθεί η ΔΕΗ ενόψει του master plan δίκαιης μετάβασης, αξιοποιώντας εκτάσεις ορυχείων που δεν θα μεταβιβαστούν στον φορέα του Δημοσίου που θα συσταθεί με νόμο, προκειμένου να αποκατασταθούν και να αλλάξουν χρήση γης για να φιλοξενήσουν νέες επενδύσεις.

Πέραν των επενδυτικών σχεδίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 γιγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία από κοινού με τη RWE, του πάρκου ισχύος 230 MW στην Κοζάνη, η κατασκευή του οποίου έχει δρομολογηθεί ήδη, και του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Μεγαλόπολης, η ΔΕΗ σχεδιάζει την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από καύση απορριμμάτων ή βιομάζας, ενώ εξετάζει και σχέδιο για τη συνέχιση της αξιοποίησης του λιγνίτη στη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 μετά το 2028 με τεχνολογία δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture Utilisation and Storage – CCUS).

Οι αντιδράσεις

Σε μια πρώτη ανάγνωση των κυβερνητικών προθέσεων από τους κατοίκους της περιοχής, το σβήσιμο των φουγάρων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τις οικονομίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, όσο και την απασχόληση στις δύο περιοχές.

Πολλαπλασιαστικές εκτιμάται ότι είναι οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οπως έχει με ευκρίνει αποτυπωθεί, αναμένεται να επηρεαστούν 425 επιχειρήσεις στην Κοζάνη και 189 στη Φλώρινα, για τις οποίες πρέπει να ληφθούν εγκαίρως κατάλληλα μέτρα στήριξης, διαφορετικά θα δουν τον κύκλο εργασιών τους να περιορίζεται κατά 237 εκατ. ευρώ και 82 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παρόμοια είναι τα νούμερα και για τη Μεγαλόπολη, όπου ο κύκλος εργασιών 315 επιχειρήσεων μπορεί να μειωθεί κατά 107 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο της απολιγνιτοποίηση, τι σημαίνει για την Ελλάδα

Ουσιαστικά πρόκειται για την προβλεπόμενη μείωση και τελικά παύση της χρήσης του λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν σήμερα 152.000 MW τροφοδοτούμενα με λιθάνθρακα, φαιάνθρακα/λιγνίτη.

Εξ αυτών, λιγότερο από το 4% αντιστοιχεί στα λιγνιτικά MW της ΔΕΗ, τα οποία είναι εγκατεστημένα κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και σε σημαντικά μικρότερο βαθμό στη Μεγαλόπολη.

Ο στόχος της πλήρους απολιγνιτοποίησης της χώρας έως το 2028, είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να υποστηριχθεί λόγω του ισχυρού δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτει, οι οποίες θα αποτελούν το βασικό εθνικό ενεργειακό μας πόρο στο ενεργειακό μείγμα.

Οι πόροι της «Πράσινης Συμφωνίας»

Βασικός χρηματοδοτικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, είναι το επενδυτικό σχέδιο «Βιώσιμη Ευρώπη» που θα μοχλεύσει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ κατά την προσεχή δεκαετία.

Επιπλέον, το σχέδιο θα προσελκύσει πρόσθετη ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω της αξιοποίησης της εγγύησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU.

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 έχουν εκκινήσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Διαφήμιση