Αρχική Καταστροφές Ινδονησία: Στους 34 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου

Ινδονησία: Στους 34 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ινδονησία: Στους 34 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου
Εικόνα:EPA/Εθνικό Συμβούλιο της Ινδονησίας για τη Διαχείριση Καταστροφών
Διαφήμιση

Στους 34 έχουν φτάσει οι νεκροί από την καταστροφική  έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στην Ινδονησία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές και ο πρόεδρος της χώρας. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίστηκαν την Τρίτη, αλλά παρεμποδίστηκαν από τον άνεμο και τη βροχή και τον περιορισμένο εξοπλισμό.

Το ηφαίστειο Σεμέρου «ξύπνησε» το Σάββατο, εκτοξεύοντας σύννεφα τέφρας και καταστρέφοντας καμιά δεκαριά χωριά στη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φύγουν πανικόβλητοι.

«Ο απολογισμός… ανέρχεται σε 34 νεκρούς και 22 αγνοουμένους», ανακοίνωσε ο Ίργουαν Σουμπέκτι, ο στρατιωτικός διοικητής του Λουμάτζανγκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα. Είκοσι έξι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, συμπλήρωσε.

Ολόκληροι δρόμοι έχουν κατακλυστεί από όγκους τέφρας που κάλυψαν φορτηγά ή ακόμα και σπίτια έως τη στέγη τους. Το χωριό Κούρα Κομπόκαν, το κοντινότερο στον κρατήρα, καταστράφηκε από την καυτή τέφρα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο πολλών κατοίκων του.

«Έχω συγκλονιστεί, ζήτησα από τους δικούς μου, εάν έχουν το κουράγιο να επιστρέψουν στο Κούρα Κομπόκαν και μου είπαν όχι, ότι προτιμούν να κοιμηθούν κάτω από ένα δέντρο», δήλωσε ο Μαρζούκι Σουγκάντα, ένας 30χρονος Ινδονήσιος, ο οποίος εργαζόταν σε ένα ορυχείο. «Όταν συνέβη η έκρηξη, πραγματικά πίστευα ότι θα πεθάνουμε εκεί».

Ινδονησία: Δύσκολο το έργο των διασωστών

Οι διασώστες εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες αναζητώντας επιζώντες και πτώματα, ανάμεσα στα χαλάσματα, τη λάσπη και τους όγκους τέφρας. Χρησιμοποιούν σκυλιά για να τους βοηθήσουν. Όμως, η απειλή του ηφαιστείου, η αστάθεια του εδάφους και η βροχή επιβραδύνουν τις προσπάθειές τους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 4.200 κάτοικοι της πληγείσας περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Χιλιάδες κατοικίες και κτίρια υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων 24 σχολεία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του κέντρου ΑΗΑ διαχείρισης καταστροφών της Asean.

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή που βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση από 5 χιλιόμετρα από τον κρατήρα, καθώς η ατμόσφαιρα που έχει κατακλυστεί από την τέφρα είναι επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα βοηθήσει να εγκατασταθούν σε νέες κατοικίες όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εξαιτίας του κινδύνου μιας νέας έκρηξης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters

Διαφήμιση