Αρχική Υγεία - Διατροφή Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει στους νέους να αγοράζουν προϊόντα καπνού

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει στους νέους να αγοράζουν προϊόντα καπνού

Σύνταξη: ecozen.gr

0
smokers
Διαφήμιση

Με στόχο να καταστεί η χώρα εντελώς απαλλαγμένη από το κάπνισμα έως το 2025 η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα σχέδια αποτροπής για τους νέους να αγοράζουν τσιγάρα.

Τα μέτρα θα προβλέπουν ότι όποιος γεννήθηκε μετά το 2008 δεν θα μπορεί να αγοράζει τσιγάρα ή προϊόντα καπνού στη διάρκεια της ζωής του, ενώ το επίπεδο νικοτίνης στα τσιγάρα που διατίθενται σε ηλικιωμένους θα μειωθεί.

Ο αριθμός των εμπόρων που μπορούν να πουλήσουν τσιγάρα θα μπορούσε επίσης να μειωθεί σημαντικά, ανέφεραν αξιωματούχοι. Η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

Νέα Ζηλανδία: Η πρώτη αντικαπνιστική χώρα

Αξιωματούχοι υγείας και ομάδες εκστρατειών χαιρέτισαν την κίνηση, αναγνωρίζοντας τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ως μία από τις πιο σκληρές καταστολές στον κόσμο στη βιομηχανία καπνού.

Η Νέα Ζηλανδία απαιτεί ήδη απλές συσκευασίες και έχει υψηλούς φόρους στα τσιγάρα, αλλά το υπουργείο Υγείας λέει ότι απαιτείται περισσότερη δράση για να επιτευχθεί ο στόχος να γίνει η χώρα εντελώς αντι-καπνιστική.

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για την υγεία του λαού μας», δήλωσε η Δρ. Αγιέσα Βεράλ, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν, επομένως θα καταστήσουμε παράβαση την πώληση ή την παροχή προϊόντων καπνού σε νέες ομάδες νέων. Άτομα ηλικίας 14 ετών όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος δεν θα μπορούν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό».

Η Βεράλ είπε ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορούν να αποφευχθούν στη Νέα Ζηλανδία και προκαλεί έναν στους τέσσερις καρκίνους στον πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων της. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι οι βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες στους Μαορί, στον Ειρηνικό και σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.

Μείωση καπνίσματος κάτω του 5%

Ο στόχος της κυβέρνησης για την απαγόρευση του καπνίσματος, που εισήχθη για πρώτη φορά το 2011, είναι να διασφαλίσει ότι το εθνικό ποσοστό καπνίσματος θα μειωθεί σε λιγότερο από 5% έως το 2025 — πριν τελικά εξαλειφθεί τελείως το κάπνισμα. Επί του παρόντος, περίπου το 13% των ενηλίκων καπνίζει σε εθνικό επίπεδο, από 18% σχεδόν πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, το τρέχον ποσοστό καπνίσματος μεταξύ του γηγενούς πληθυσμού των Μαορί ανέρχεται στο 31%, πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει το κάπνισμα ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος». Λέει ότι το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου του παθητικού, σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr

Διαφήμιση