Αρχική Αφιερώματα Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

0
Χριστούγεννα, Αθήνα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα αειθαλή δέντρα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τον εορτασμό των χειμερινών γιορτών ,ειδωλολατρικά και χριστιανικά, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι ειδωλολάτρες χρησιμοποιούσαν κλαδιά αειθαλών δέντρων για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, καθώς τους έκανε να σκέφτονται την άνοιξη που έρχεται. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν έλατα για να διακοσμήσουν τους ναούς τους στο φεστιβάλ των Saturnalia. Ωστόσο, ήταν αρκετά διαφορετικά από αυτό που νομίζουμε ως χριστουγεννιάτικα δέντρα τώρα.

Κανείς δεν είναι πραγματικά σίγουρος πότε τα έλατα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως χριστουγεννιάτικα δέντρα. Πιθανότατα ξεκίνησε πριν από περίπου 1000 χρόνια στη Βόρεια Ευρώπη.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί κάλλιστα να ξεκίνησαν ως «Δέντρα του Παραδείσου» (κλαδιά ή ξύλινα κουφώματα διακοσμημένα με μήλα). Αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε μεσαιωνικά γερμανικά θεατρικά έργα μυστηρίου ή θαυμάτων που παίζονταν μπροστά σε εκκλησίες κατά τη διάρκεια της έλευσης και την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα πρώτα εκκλησιαστικά ημερολόγια των αγίων, η 24η Δεκεμβρίου ήταν η ημέρα του Αδάμ και της Εύας. Το Δέντρο του Παραδείσου αντιπροσώπευε τον Κήπο της Εδέμ. Γινόταν συχνά παρέλαση γύρω από την πόλη πριν ξεκινήσει το έργο, ως τρόπος διαφήμισης του έργου. Τα έργα έλεγαν Βιβλικές ιστορίες σε ανθρώπους που δεν ήξεραν να διαβάσουν.

Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα εμφανίστηκαν γύρω στα τέλη του 1400 έως το 1500. Στη σημερινή Γερμανία (ήταν τότε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία), το Δέντρο του Παραδείσου είχε περισσότερες διακοσμήσεις (μερικές φορές προστέθηκαν γκοφρέτες, κεράσια και αργότερα διακοσμήσεις ζαχαροπλαστικής με αστέρια, καμπάνες, αγγέλους κ.λπ.) και μάλιστα πήρε νέο ψευδώνυμο το «Christbaum» ή το «Χριστιανό Δέντρο».

Μερικά πρώιμα χριστουγεννιάτικα δέντρα, σε πολλά μέρη της βόρειας Ευρώπης, ήταν φυτά κερασιάς ή κράταιγος (ή ένα κλαδί του φυτού) που τα έβαζαν σε γλάστρες και τα έφερναν μέσα, ώστε να ελπίζουν ότι θα ανθίσουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Αν δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα πραγματικό φυτό, οι άνθρωποι έφτιαχναν πυραμίδες από ξύλα και τις στόλιζαν ώστε να μοιάζουν με δέντρο με χαρτί, μήλα και κεριά. Είναι πιθανό ότι τα ξύλινα δέντρα πυραμίδας έπρεπε να είναι σαν τα δέντρα του Παραδείσου. Μερικές φορές μεταφέρονταν από σπίτι σε σπίτι, αντί να εκτίθενται σε ένα σπίτι.

Μερικά δέντρα (ή τουλάχιστον μικρές κορυφές τους ή κλαδιά ελάτων) κρεμάστηκαν από το ταβάνι, κυρίως σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας, σε ορισμένες σλαβικές χώρες και σε μέρη της Πολωνίας. Αυτό μπορεί να ήταν για εξοικονόμηση χώρου ή απλά φαίνονταν όμορφα κρέμονται από τα δοκάρια! (Εάν έχετε γάντζους φωτισμού στην οροφή, θα ήταν επίσης ένα προφανές μέρος για να κρεμάσετε πράγματα.)

Εσθονία-Λετονία: Μια “μάχη” για τη προέλευση του πρώτου Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση δέντρου στους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συζητείται μεταξύ των πόλεων Ταλίν στην Εσθονία και Ρίγα στη Λετονία! Και οι δύο ισχυρίζονται ότι είχαν τα πρώτα δέντρα. Το Ταλίν το 1441 και η Ρίγα το 1510. Και τα δύο δέντρα αναπτύχθηκαν από την «Αδελφότητα των Μαυροκέφαλων» που ήταν μια ένωση ντόπιων ανύπαντρων εμπόρων, πλοιοκτητών και αλλοδαπών στη Λιβονία (τη σημερινή Εσθονία και Λετονία).

Λίγα είναι γνωστά για αυτά δέντρα, εκτός από το ότι τα έβαλαν στην πλατεία της πόλης, τα χόρεψαν γύρω από την Αδελφότητα των Μαυροκωδών και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν. Αυτό μοιάζει με το έθιμο του Yule Log. Η λέξη που χρησιμοποιείται για το «δέντρο» θα μπορούσε επίσης να σημαίνει κατάρτι ή κοντάρι, το δέντρο μπορεί να ήταν σαν ένα «Παραδείσιο Δέντρο» ή ένα ξύλινο καντήλι σε σχήμα δέντρου παρά με «πραγματικό» δέντρο.

Με πληροφορίες από: whychristmas.com/ sansimera.gr

Διαφήμιση