Ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας προσφέρει η κατασκευή του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης.
Σήμερα μπήκαν επισήμως οι υπογραφές για συμμετοχή του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ) στο μετοχικό σχήμα της Gastrade ΑΕ, της εταιρείας που αναπτύσσει την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, με την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από πλευράς του Διαχειριστή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συμφωνία για τη μεταβίβαση των μετοχών υπεγράφη από την ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli και την ιδρύτρια μέτοχο και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, Ελμίνα Κοπελούζου, σήμερα, στα γραφεία της Gastrade στην Αθήνα.
Η υπογραφή της συμφωνίας ήρθε μετά και την πρόσφατη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ- για την απόκτηση του κοινού ελέγχου της Gastrade από τον ΔΕΣΦΑ, την κ. Ελμίνα Κοπελούζου, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας AE, την GasLog Cyprus Investments Ltd και την βουλγαρική Bulgartransgaz EAD («BTG»).
Ενεργειακή ασφάλεια
Η κατασκευή του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει ενεργά στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και αποδοτικότητα της χώρας και θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή. Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός 347/2013 της ΕΕ) το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού και διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς του ενεργειακού εφοδιασμού.
Παράλληλα, το έργο προωθεί την ανάπτυξη ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών φυσικού αερίου και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός Κόμβου Συναλλαγών (Hub) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οδηγώντας σε μείωση των τιμών από την οποία θα επωφεληθούν όλοι οι τελικοί καταναλωτές.
Σύνδεση με αγορές Ελλάδας, Βουλγαρίας και χωρών ΝΑ Ευρώπης
Το FSRU θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγού μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023.
Κοπελούζου: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος
Η κ. Κοπελούζου, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της Ελλάδας και ειδικότερα της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Καλωσορίζουμε στην Gastrade τον ΔΕΣΦΑ, με την πεποίθηση πως με το πλήρες πλέον μετοχικό μας σχήμα, το έργο του Τερματικού Σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση των ευρωπαϊκών δικτύων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, προς όφελος τόσο των εθνικών οικονομιών που υπηρετεί, όσο και των πολιτών».
Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε σχετικά: «Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, ο ΔΕΣΦΑ γίνεται και επίσημα μέρος της Gastrade και ενός έργου που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις. Η μακρά εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας τον καθιστά έναν πολύτιμο εταίρο με κορυφαία τεχνογνωσία και αποτελεί απόδειξη της διαρκούς προσήλωσής του στην ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, σε νέες χρήσεις του φυσικού αερίου, σε εγχώρια και διεθνή ενεργειακά έργα, κινούμενοι πάντα στη στρατηγική κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ