Αρχική Ειδήσεις Ενεργειακή κρίση: Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των 27

Ενεργειακή κρίση: Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των 27

0
Synodos Koryfis
Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, έπειτα από δύο γύρους «καυτών« συνομιλιών. Οι διαφορές στις εκτιμήσεις των ηγετών αποδείχθηκαν ανυπέρβλητες, εγκαταλείποντας την προσπάθεια για κοινή ανακοίνωση πάνω στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. Διαφωνίες υπήρξαν και για τον τρόπο ταξινόμησης της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο πράσινο βιβλίο κανόνων της ΕΕ.

Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά όλων των εποχών, οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Οι ορατοί κίνδυνοι

Χωρίς σημάδια χαλάρωσης, το ράλι πυροδοτεί ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τους κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της ΕΕ, παραμένουν περιορισμένες.

Η τιμή αναφοράς του άνθρακα στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ αυξήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 90,75 ευρώ (102,73 δολάρια) ανά τόνο την περασμένη εβδομάδα και διαπραγματεύονται σχεδόν 150% υψηλότερα φέτος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε κοινή συμφωνία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική άνοδο των τιμών στην ενέργεια, αφού η Πολωνία και η Τσεχία απαίτησαν ισχυρότερη δράση για να περιορίσουν το κόστος της ρύπανσης.

Το αίτημα της Πολωνίας

«Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ κατέρρευσε και δεν λειτουργεί» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής. «Ελπίζω ότι σήμερα ότι η Πολωνία, με υποστήριξη από άλλες χώρες, κατάφερε να κάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα έθνη να ξανασκεφτούν το σύστημα».

Το πρόγραμμα ανώτατου εκπομπών και εμπορίας της ΕΕ επιβάλλει μειωμένα όρια ρύπανσης σε περισσότερες από 11.000 εγκαταστάσεις που ανήκουν σε κατασκευαστές, παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και αεροπορικές εταιρείες. Το μπλοκ συζητά επί του παρόντος μια βαθιά μεταρρύθμιση της αγοράς, για να ευθυγραμμίσει το πρόγραμμα με αυστηρότερους κλιματικούς στόχους για το 2030. Περιλαμβάνει την επιτάχυνση των περικοπών των εκπομπών, μια κίνηση που θα κάνει τις άδειες πιο σπάνιες.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τους επενδυτές για την αύξηση του κόστους άνθρακα, ένα ζήτημα που επαναλαμβάνεται και από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, σύμφωνα με μαρτυρίες των διπλωματών, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές.

Έντονες συζητήσεις

«Στο πιο σημαντικό ερώτημα, αυτό των τιμών της ενέργειας, παραλίγο να τσακωθούμε» ανέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν σε ανάρτηση βίντεο στο Facebook. «Οι Τσέχοι, οι Πολωνοί, οι Σλοβάκοι και εμείς οι Ούγγροι ήμασταν ανένδοτοι ότι έπρεπε να σταματήσουμε την άνοδο των τιμών της ενέργειας, είτε ηλεκτρικής ενέργειας είτε φυσικού αερίου. Πρέπει να απομακρύνουμε τους κερδοσκόπους από το σύστημα».

Όμως, η Πολωνία που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν βρήκε κανέναν υποστηρικτή στο αίτημά της να εξαιρεθεί προσωρινά από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανέφερε στους ηγέτες ότι η τιμή των 90 ευρώ είναι υπερβολική και ότι τα 60 ευρώ ακούγονταν πιο λογικά, αλλά σημείωσε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η τιμή, καθώς αλλάζει ευρύτερα το σύστημα. Η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης εθνικής κατώτατης τιμής άνθρακα τουλάχιστον 60 ευρώ εάν η τιμή των εκπομπών πέσει κάτω από τέτοια επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Η Ισπανία είχε ανησυχίες σχετικά με τις υψηλές τιμές, ωστόσο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ξεκαθάρισε ότι βρίσκει εντελώς απαράδεκτη μια συνολική αμφισβήτηση του Συστήματος.

Η Γαλλία ζήτησε να ληφθεί δράση με στόχο τη μείωση της αστάθειας στην αγορά. Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ επέκριναν επίσης μια έκθεση του ρυθμιστικού οργανισμού ενέργειας της ΕΕ σχετικά με το σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μια προκαταρκτική αξιολόγηση της αγοράς άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

Η ESMA απέρριψε τον περασμένο μήνα τις ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση στην εμπορία εκπομπών, λέγοντας ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται σε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες.

Πυρηνική διάσπαση

Η σύνοδος κορυφής αποκάλυψε επίσης ένα χάσμα μεταξύ των ηγετών σχετικά με τους προγραμματισμένους κανόνες για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην ταξινόμηση των πράσινων επενδύσεων της ΕΕ.

Η Επιτροπή είπε ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει έναν κανονισμό πριν από αυτό το έτος σχετικά με το εάν αυτές οι δύο πηγές ενέργειας μπορούν να λάβουν καθαρή ετικέτα. Το θέμα φέρνει αντιμέτωπες χώρες με επικεφαλής το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Αυστρία που επικρίνουν την πιθανή συμπερίληψη πυρηνικών και φυσικού αερίου στη λεγόμενη ταξινόμηση εναντίον μιας ομάδας που αποτελείται από τη Γαλλία, την Πολωνία και την Τσεχία.

«Το έχουμε συζητήσει τις τελευταίες ημέρες και θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες, για να βρούμε έναν καλό γαλλογερμανικό συμβιβασμό, αλλά αυτό δεν είναι η προϋπόθεση για αυτό που παραμένει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που έλαβε η Επιτροπή», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους. κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Scholz μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «σαφές» ότι η ΕΕ χρειάζεται πυρηνικά καθώς μεταβαίνει σε μια πράσινη οικονομία ενόψει των τιμών ρεκόρ της ενέργειας.

«Θα χρειαστούμε πυρηνική ενέργεια», είπε σε συνέντευξή του ο Επίτροπος, «Όσοι λένε το αντίθετο δεν λένε την αλήθεια».

Με πληροφορίες από European Commission – Sofokleous10

Διαφήμιση