Αρχική Ειδήσεις Ενέργεια: Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνονται το Σάββατο

Ενέργεια: Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνονται το Σάββατο

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των αγροτών αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο η κυβέρνηση. Νέες ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη άμεσης αύξησης των εμβολιασμών προκειμένου να αναχαιτιστεί η παραλλαγή Όμικρον. «Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα ξεκινώντας από την πανδημία. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία για την Όμικρον είναι ανησυχητικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της Όμικρον, σύμφωνα με τα οποία είναι πιθανό να αυξηθούν τα τεστ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες μέχρι να «χτυπήσει» η νέα παραλλαγή τη χώρα μας.

Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη

Όσον αφορά τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και τα ειδικά μέτρα για τους αγρότες δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης:

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και θα ζητήσουμε να εξεταστούν όλες οι επιλογές ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και θα λάβει ειδική πρόνοια για τους αγρότες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνει το ερχόμενο Σάββατο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Εικόνα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν και ζητήματα, τα οποία αφορούν στην εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μια οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού.

«Εξάλλου, η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης τον Μάρτιο του 2020 γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις βαλτικές χωρες, αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο», διευκρίνισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων «ώστε να μπορέσει μόνη της να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».

Γ. Κώτσηρας: Νέα μέτρα για την άμεση και ποιοτική πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω στοχευμένων μέτρων στήριξης και μόνιμων μειώσεων φόρων, κάτι που αποτελούσε βασική στόχευση από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας, μιλώντας επί του προϋπολογισμού 2022. Είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει ενεργά σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια σημειώνοντας ότι οι πιστώσεις του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων χρηματοδοτούν κυρίως οριζόντιες δράσεις για τον διοικητικό εκσυγχρονισμό των οικείων υπηρεσιών και δομών, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει με συγκεκριμένο τρόπο τον προϋπολογισμό προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτύπωση στη βελτίωση της καθημερινότητας του νομικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

κότσηρας
Εικόνα: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI

Αφού ανέφερε τις δράσεις του τρέχοντος έτους, όπως η αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο νόμος για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα, για το Ελεγκτικό Συνέδριο, για τους δικαστικούς υπαλλήλους, ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, και η πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πινακίων, είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα κινηθεί βάσει των εξής αξόνων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του:

Πρώτον, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως είναι η ενίσχυση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η υλοποίηση ενεργειών για την αύξηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, η επέκταση της μηχανογράφησης των δικαστικών υπηρεσιών, η εκπαίδευση και η διαρκής επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων, η λειτουργία του γραφείου συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη συνεργασία και την προώθηση διαδικασιών στη Δικαιοσύνη μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurojust, για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δικαστικών φορέων, τον εντοπισμό αναγκών επικοινωνίας και ενδυνάμωσης της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, την εκπαίδευση δικαστικών και άλλων νομικών επαγγελμάτων για την εκπλήρωση άλλων ευρωπαϊκών υποχρεώσεων που έχουμε στο πλαίσιο της δικαστικής συνεργασίας.

Οι στόχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης

Βασικός στόχος, είπε ο κ. Κώτσηρας, είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της ανάπτυξης δράσεων με στόχο την ενίσχυση της προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης αυτών στις διαδικασίες της Δικαιοσύνης ,βασικό στοιχείο αυτών είναι η ψηφιοποίηση, την ενίσχυση των θεσμών και των δομών προστασίας , την υποβοήθηση της άσκησης των δικαιωμάτων τους, ενώ παράλληλα με τη δράση που έχουμε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ‘Ατομα με Αναπηρία θα προχωρήσουμε δράσεις για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε χώρους δικαστηριακούς, την υλοποίηση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Ρατσισμό και τη Μισαλλοδοξία, την υλοποίηση των δράσεων των προβλεπόμενων για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με έμφαση στη φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη -προσφάτως τέθηκε σε λειτουργία το Σπίτι του Παιδιού της Αθήνας, το οποίο ήταν μία σημαντική πρωτοβουλία κι ο στόχος είναι να αναπτυχθεί έτι περαιτέρω οποιοσδήποτε θεσμός ευνοεί τη φιλική στα παιδιά Δικαιοσύνη-, δράσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμμετέχουμε ενεργά στα εθνικά σχέδια για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Επίσης, συνέχισε, αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν ως αποτέλεσμα εντός του 2022 τη σημαντική βελτίωση στην άμεση, αποτελεσματική και ποιοτική πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, την εξασφάλιση της αποδοτικότητας και της ποιότητας του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και της ανεξαρτησίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, των δικαστικών λειτουργών και την περαιτέρω επιμόρφωσή τους, την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη Δικαιοσύνη προς υποβοήθηση του έργου όλων των παραγόντων που υπηρετούν τον ευαίσθητο χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης, την ενίσχυση των διαδικασιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και δεδομένων και της αύξησης των διαφορών με διασυνοριακό χαρακτήρα, την επένδυση σε θεσμούς που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών.

Με πληροφορίες από powergame.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση