Αρχική Καταστροφές Έκθεση Christian Aid: Το 2021 ήταν έτος «κλιματικής κατάρρευσης»

Έκθεση Christian Aid: Το 2021 ήταν έτος «κλιματικής κατάρρευσης»

0
flow
Εικόνα: Saikat Paul/Shutterstock
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα καιρικά φαινόμενα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, έφεραν δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2021, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η μελέτη, από την οργάνωση Christian Aid, εντόπισε 10 ακραία γεγονότα που το καθένα προκάλεσε ζημιά άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εξετάζει επίσης πέντε γεγονότα τα οποία, ενώ είχαν χαμηλότερο οικονομικό κόστος, είχαν καταστροφικές ανθρώπινες επιπτώσεις όπως η ξηρασία στην Αφρική και η Λατινική Αμερική και οι πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν.

Οι μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις ήταν από τον τυφώνα Ida που έπληξε τις ΗΠΑ τον Αύγουστο και τις πλημμύρες στην Ευρώπη τον Ιούλιο.

Σε πολλές φτωχές περιοχές, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες προκάλεσαν μαζικές εκτοπίσεις ανθρώπων και σοβαρά δεινά.

Σύνδεση με την κλιματική αλλαγή

Όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν προκαλούνται ή συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αν και οι επιστήμονες πλέον έχουν γίνει πιο ειδικοί στην εξερεύνηση των συνδέσεων.

Μια κορυφαία ερευνήτρια, η Δρ Friederike Otto, έγραψε στο Twitter νωρίτερα αυτό το έτος ότι κάθε καύσωνας που συμβαίνει σήμερα στον κόσμο «γίνεται πιο πιθανός και πιο έντονος» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Σε σχέση με τις καταιγίδες και τους τυφώνες, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης αυτά τα γεγονότα.

Τον Αύγουστο, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε το πρώτο μέρος της έκτης της έκθεσης αξιολόγησης .Σε σχέση με τους τυφώνες και τους τροπικούς κυκλώνες, οι συγγραφείς σημείωναν ότι ήταν εμφανές  ότι τα στοιχεία της ανθρώπινης επιρροής έπαιζαν καθοριστικό ρόλο.

«Η αναλογία των έντονων τροπικών κυκλώνων, της μέσης μέγιστης ταχύτητας ανέμου τροπικού κυκλώνα και της μέγιστης ταχύτητας ανέμου των πιο έντονων τροπικών κυκλώνων θα αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα με την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», ανέφερε η μελέτη.

Ο τυφώνας Ida

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της αναφοράς, ο τυφώνας Ida έπληξε τις ΗΠΑ .Σύμφωνα με την Christian Aid ήταν το πιο καταστροφικό οικονομικά καιρικό γεγονός της χρονιάς. Ο τυφώνας έπληξε χιλιάδες κατοίκους στη Λουιζιάνα και έφερε τεράστιες βροχοπτώσεις σε πολλές πολιτείες και πόλεις, με τη Νέα Υόρκη να εκδίδει για πρώτη φορά συναγερμό έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες.

Περίπου 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τις οικονομικές απώλειες να υπολογίζονται στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πλημμύρες στην Ευρώπη

Το δεύτερο πιο δαπανηρό οικονομικό γεγονός ήταν οι εκτεταμένες πλημμύρες στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούλιο. Περίπου 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι ζημιές που αναφέρθηκαν ήταν περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Romaine

Στη μελέτη, η πλειονότητα των καιρικών φαινομένων της λίστας συνέβη σε ανεπτυγμένες χώρες.

«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής ήταν βαρύ αυτή τη χρονιά» δήλωσε η Kat Kramer που ηγείται της πολιτικής για το κλίμα στην Christian Aid και είναι συντάκτρια της έκθεσης «Υπολογίζοντας το κόστος για το 2021: ένα έτος κλιματικής κατάρρευσης».

Καταστροφές άνω των 100 δισ

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Aon, το 2021 είναι πιθανό να είναι η τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που οι παγκόσμιες φυσικές καταστροφές κοστίζουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκθεση καταγράφει επίσης πολλά άλλα γεγονότα όπου ο οικονομικός αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να εξακριβωθεί, αλλά ο αντίκτυπος στους ανθρώπους είναι σημαντικός.

Οι πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν εκτόπισαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, ενώ 200.000 αναγκάστηκαν να μετακινηθούν για να γλιτώσουν από τον κυκλώνα Tauktae που έπληξε την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες τον Μάιο.

soudan
Εικόνα: Getty Images

Κριτική και για COP26

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη μείωση των μελλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Καλεί επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες για το κλίμα να λάβουν μέτρα και να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες που υφίστανται τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Σημειώνεται ότι στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, αυτό το ζήτημα της χρηματοδότησης για απώλειες και ζημιές που προκαλούνται από γεγονότα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σημειώθηκαν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ήθελαν οικονομική βοήθεια, ενώ οι πλουσιότερες ζητούσαν περισσότερες διαβουλεύσεις.

Με πληροφορίες από BBC

Διαφήμιση