Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Ρεκόρ πράσινης ενέργειας

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Ρεκόρ πράσινης ενέργειας

0
Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο7
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει νέο ρεκόρ ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος. Σύμφωνα όμως με τη νέα έκθεση της Υπηρεσίες παρά την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες κρίνεται αναγκαίο να υπάρξουν επιπλέον μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα στον πλανήτη.

Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας των ΑΠΕ αναμένεται ότι μέχρι το 2026 θα φτάσει το 60% σε σχέση με το τα επίπεδα του 2020. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη σημερινή παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια συνολικά. Αν και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, η Υπηρεσία τονίζει στην έκθεσή της ότι για να επιτευχθούν τα μηδενικά επίπεδα έως το 2050, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια.

  • Η Κίνα με τη σειρά της έχει κομβικό ρόλο καθώς παραμένει ο ηγέτης στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ασιατική χώρα αναμένεται να αγγίξει το 2026 τα 1200 GW από αιολική και ηλιακή ενέργεια, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται ταχέως και στην Ινδία, με τις μονάδες παραγωγής να αναμένεται φέτος να διπλασιαστούν σε σύγκριση με την περίοδο 2015 – 2020.
  • Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύο περιοχές που αναμένεται να επιταχύνουν «σημαντικά» την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια

Όπως εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η Κίνα, η Ινδία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ παράγουν το 80% της ενέργειας από ΑΠΕ που παράγεται συνολικά σε όλον τον πλανήτη, όμως οι ενέργειές τους δεν αρκούν για να επιλυθεί η κλιματική κρίση.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 – όταν αναμένεται στον πλανήτη να παράγονται τα αέρια του θερμοκηπίου που μπορούν να απορροφηθούν από την ατμόσφαιρα – η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει σχεδόν να διπλασιάζεται κάθε χρόνο από το 2021 έως το 2026 ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Όσον αφορά στα βιοκαύσιμα, η ζήτηση πρέπει να τετραπλασιάζεται, ενώ όσον αφορά στη θέρμανση από ΑΠΕ, θα πρέπει να τριπλασιάζεται.

Οι ηγέτες κάθε χώρας  πρέπει να ανταποκριθούν στις τεράστιες απαιτήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Ήδη οι δεσμεύεις που ελήφθησαν στη Γλασκόβη τον περασμένο μήνα δε θεωρούνται αρκετές ώστε να αντιμετωπιστούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης σύμφωνα με την Υπηρεσία. Ωστόσο, σχεδόν 200 χώρες υιοθέτησαν τα συμπεράσματα της Συνόδου της Γλασκόβης στις αρχές Νοεμβρίου, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η συμφωνία ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως οι δράσεις πρέπει να ενταθούν.

Με πληροφορίες από economistas.gr

Διαφήμιση