Αρχική Ειδήσεις Copernicus: SOS για εκπομπές CO2 από πυρκαγιές το 2021

Copernicus: SOS για εκπομπές CO2 από πυρκαγιές το 2021

0
COPERNICUS
Διαφήμιση

Την εκπομπή 1,76 δισ τόνων διοξειδίου του άνθρακα είχαν ως αποτέλεσμα οι πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του 2021, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus. Πρόκειται για τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων από την έναρξη καταγραφής δεδομένων της Copernicus, το 2003, σε πολλές περιοχές.

Η «πυρκαγιά Dixie» της Καλιφόρνια, η οποία κατέστρεψε σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα, ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας.

Η κλιματική αλλαγή πυροδότησε ασυνήθιστα έντονες πυρκαγιές και ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε περιοχές της Σιβηρίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

«Έχουμε καταγράψει ένα σημαντικό τμήμα του πλανήτη που βίωσε έντονη και παρατεταμένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών. Οι ξηρότερες και θερμότερες περιφερειακές συνθήκες κάτω από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα έχουν αυξήσει τον κίνδυνο αναφλεξιμότητας και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη χλωρίδα του πλανήτη» δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Copernicus, Mark Parrington.

Η γεωγραφία των καταστροφών

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνολικές εκπομπές πυρκαγιών δεν ήταν οι υψηλότερες από το 2003, αλλά η Copernicus προειδοποίησε ότι οι εκπομπές ρύπων από πυρκαγιές είναι πιθανό να αυξηθούν, καθώς εντείνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Γιακουτία στη βορειοανατολική Σιβηρία παρήγαγε τις υψηλότερες εκπομπές CO2 από τις δασικές πυρκαγιές, από αρχής καταγραφής δεδομένων το 2003. Ενώ, στη δυτική Σιβηρία ο «τεράσιος αριθμός» πυρκαγιών οδήγησε σε ημερήσιες εκπομπές CO2, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2003-2021.

Στη Βόρεια Αμερική, οι πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό των ΗΠΑ εξέπεμψαν περίπου 83 εκατομμύρια τόνους CO2, εκπέμποντας τεράστια νέφη καπνού που παρέσυραν στον Ατλαντικό για να φτάσουν στην Ευρώπη, αποκαλύπτει η Copernicus.

Η «πυρκαγιά Dixie» της Καλιφόρνια, η οποία κατέστρεψε σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα, ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας.

Στη Μεσόγειο, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι που επικράτησε, πυροδότησε έντονες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις χώρες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και η Copernicus διαπίστωσε ότι η ποιότητα του αέρα σε αυτές τις περιοχές επιδεινώθηκε, καθώς οι πυρκαγιές προκάλεσαν υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων ρύπων που βλάπτουν την υγεία.

Διαφήμιση