Αρχική Καταστροφές Ανταρκτική: Ο «Παγετώνας της Κρίσης» κινδυνεύει να λιώσει σε 3 χρόνια

Ανταρκτική: Ο «Παγετώνας της Κρίσης» κινδυνεύει να λιώσει σε 3 χρόνια

Σύνταξη: ecozen.gr

0
παγετώνας
Ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στον κόσμο, ο Thwaites Glacier, έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. (Εικόνα: NASA/James Yungel)
Διαφήμιση

Ο παγετώνας Thwaites έχει περίπου το μέγεθος της Φλόριντα και περιέχει αρκετό πάγο για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας ακόμη και τρία μέτρα.

Ο χρόνος λιώνει για έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής και η ταχεία φθορά του θα μπορούσε να τελειώσει με την πλήρη κατάρρευση της παγοθήκης σε λίγα μόλις χρόνια, προειδοποίησαν οι ερευνητές σε μια εικονική ενημέρωση τύπου τη Δευτέρα (13 Δεκεμβρίου) στην ετήσια συνάντηση του η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση (AGU).

Παγετώνας της κρίσης

Ο παγετώνας Thwaites στη δυτική Ανταρκτική είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση παγετώνας στη Γη , εκτείνεται σε περίπου 120 χιλιόμετρα και εκτείνεται σε βάθος περίπου 800 έως 1.200 μέτρα. Το Thwaites αναφέρεται μερικές φορές ως «Παγετώνας της Κρίσης», καθώς η κατάρρευσή του θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές καταρρεύσεις παγετώνων στην Ανταρκτική.

Τελευταία έρευνα από την παγωμένη ήπειρο δείχνει ότι η ημέρα της κρίσης φαίνεται να φθάνει κατά πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Άνοδος θερμοκρασίας

Η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού στους ωκεανούς δεν λιώνει απλώς το Thwaites από κάτω. Χαλαρώνει επίσης τη σύνδεση του παγετώνα στη Γη, καθιστώντας τον ακόμη πιο ασταθή. Καθώς ο παγετώνας λιώνει, γίνεται όλο και πιο επιρρεπής σε επιφανειακά ρήγματα που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν έως ότου ολόκληρος ο πάγος θρυμματιστεί «σαν παράθυρο αυτοκινήτου».

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά μόλις  τρία χρόνια από τώρα, είπαν ερευνητές στο AGU, στο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη.

Άνοδος στάθμης της θάλασσας έως 3 μέτρα

Την τελευταία δεκαετία, οι παρατηρήσεις στο Thwaites έδειξαν ότι ο παγετώνας αλλάζει πιο δραματικά από οποιοδήποτε άλλο σύστημα πάγου και ωκεανών στην Ανταρκτική, χάρη στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο και την αυξημένη θέρμανση στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς της Γης. Ο Thwaites έχει ήδη χάσει περίπου 900 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους πάγου από το 2000. Η ετήσια απώλεια πάγου του έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και τώρα χάνει περίπου 45 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους περισσότερο πάγο από ό,τι λαμβάνει κατά τη χιονόπτωση ετησίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνεργασία Παγετώνων Thwaites (ITGC).

Εάν το Thwaites διαλύονταν εντελώς και απελευθερώνονταν όλο το νερό του στον ωκεανό, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως θα ανέβαινε περισσότερο από 65 εκατοστά, δήλωσε ο επικεφαλής συντονιστής του ITGC Ted Scambos, ένας από τους παρουσιαστές στο AGU και ανώτερος ερευνητής στο το Συνεταιριστικό Ινστιτούτο Έρευνας στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες (CIRES).

«Και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έως και 3 μέτρα, εάν έλκει τους γύρω παγετώνες μαζί του», είπε ο Scambos σε δήλωσή του , αναφερόμενος στην εξασθένηση που μπορεί να έχει η κατάρρευση του σε άλλους κοντινούς παγετώνες.

Με πληροφορίες από Space.com

Διαφήμιση