Αρχική Ειδήσεις Άνοιξε η πλατφόρμα αποζημίωσης σεισμόπληκτων σε Σάμο και Θεσσαλία

Άνοιξε η πλατφόρμα αποζημίωσης σεισμόπληκτων σε Σάμο και Θεσσαλία

0
Διαφήμιση

Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την έκτακτη εφάπαξ αποζημίωση σε πληγέντες από τους σεισμούς στη Σάμο τον Οκτώβριο 2020  και στη Θεσσαλία τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με  απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ 5950/B/16-12-2021), προβλέπεται αποζημίωση που φτάνει έως και τις 14 χιλ ευρώ.

Ειδικότερα, το Οικονομικό Επιτελείο, με τη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανακοινώνει ότι ξεκίνησε, από την περασμένη Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο ως άνω μέτρο στήριξης.

Μέσω της πλατφόρμας, οι ιδιοκτήτες ακινήτου που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο ή από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής από το Υπουργείο Οικονομικών.

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις αποζημιωσης

Οι πληγέντες από τους συγκεκριμένους σεισμούς μπορούν, μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, να ζητήσουν ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, είτε για κτίριο επαγγελματικής χρήσης είτε για κύρια κατοικία, για τα οποία υπέβαλε ή πρόκειται να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί για μέχρι ένα ακίνητο ανά περιοχή και ειδικότερα για το ακίνητο για το οποίο έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Εφόσον πρόκειται για κατοικία, η αίτηση μπορεί να αφορά μία κατοικία, την κύρια κατοικία, και εφόσον έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί σχετική αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν χορηγείται στις περιπτώσεις που έχει ήδη εγκριθεί η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το ύψος της ενίσχυσης φθάνει έως και τις 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίου που επλήγη από τους ως άνω σεισμούς, ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει τη 14η Ιανουαρίου 2022.

Επισήμανση

Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myAADE (myaade.gov.gr).
Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με QR code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.

Διαφήμιση