Αρχική Special Topics Amazon Web Services: «Η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας»

Amazon Web Services: «Η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας»

0
Amazon Web Services
Amazon Web Services Πηγή: unsplash
Διαφήμιση

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις πρώτες χώρες που επεκτείνει το δίκτυο υποδομών της, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, η Amazon Web Services, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού που γνωστοποιεί ότι θα προβεί σε επενδύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την εξέλιξη χαιρέτησε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη της εταιρείας λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση. «Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ειδικά σε κέντρα δεδομένων, και είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς που πολύ σημαντικοί σημαντικοί παγκόσμιοι παίκτες επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης..

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά του παραδεχόμενος «Πριν μπω στην πολιτική έχω εργαστεί στον τομέα των επενδύσεων, οπότε είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος που με μια μικρή καθυστέρηση, αυτό που πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι δυνατό στην Ελλάδα όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας ο οποίος συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ μας, συμβαίνει στην πράξη».

Υπενθύμισε δε, την πολιτική κινήτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να γίνει η Ελλάδα η επαγγελματική έδρα στελεχών και επιχειρήσεων: «Και φυσικά, λόγω COVID πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να εργαστούν από την Ελλάδα. Αυτό που είναι λοιπόν ενδιαφέρον είναι ότι, σε ένα περιβάλλον εργασίας με μεγαλύτερη κινητικότητα, διευκολύνουμε πολύ την έκδοση visas για τους «ψηφιακούς νομάδες» ώστε να μπορείτε να εργάζεστε από οπουδήποτε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η στόχευση της υποδομής Local Zone

Ο αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke, παρουσιάζοντας την επένδυση, εξήγησε πως η Τοπική Ζώνη θα επιτρέψει απόκριση ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, που είναι πολύ σημαντική για πολλούς κλάδους, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως την υγειονομική περίθαλψη και το live streaming βίντεο.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα ολόκληρου του φάσματος αλλαγών και πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι η πολιτική που αναπτύξαμε για να δοθεί προτεραιότητα στο υπολογιστικό νέφος (cloud)», σημείωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης προσέθεσε ότι «περίπου το 25% του χρηματοδοτικού φακέλου της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Υπηρεσίες cloud που παρέχονται από μικρή απόσταση, προσφέροντας ταχεία απόκριση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για να γίνει πραγματικότητα το περίγραμμα αυτής της πολιτικής».

Το εύρος της επένδυσης

Η Amazon Web Services αποφάσισε την επέκταση του δικτύου και της εγκατάσταση Τοπικής Ζώνης στην Ελλάδα, μίας εκ των 11 συνολικά που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «στην Ελλάδα έχουμε ήδη τέσσερις ή πέντε «unicorns» εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από startups και αναπτυξιακά κεφάλαια στον τομέα της τεχνολογίας. Και ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτό, πιστεύω, έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό μας. Έχουμε εξαιρετικά ταλαντούχους αποφοίτους από τα κύρια πολυτεχνικά μας πανεπιστήμια.

Έχουμε μια παγκόσμια κοινότητα Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, που θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν αυτόν τον μετασχηματισμό στη χώρα. Και αυτό οδηγεί στη δημιουργική δουλειά που ήδη γίνεται, δημιουργώντας τεχνολογικό χώρο στην Ελλάδα και η οποία σαφώς δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά, αυτές οι εταιρείες απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά παρότι έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Συμμετείχαν επίσης, από την πλευρά της εταιρείας, ο Επικεφαλής Public Policy Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης Franco Spicciariello, η Public Policy Manager για την Ελλάδα και την Κύπρο Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, ο Commercial Sector Lead για την Ελλάδα και την Κύπρο, Αθανάσιος Πατσάκας, και ο Public Sector Lead για την Ελλάδα και την Κύπρο, Βασίλης Κοτίτσας.

Διαφήμιση