Αρχική Ειδήσεις Αλεξανδρούπολη: Κεντρικός άξονας συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Αλεξανδρούπολη: Κεντρικός άξονας συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

0
FSRU Αλεξανδρούπολης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Atlantic Resolve 2021. Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν μαζι με τον κ. Πάιατ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι.

Η επίσκεψη αυτή στάθηκε αφορμή της επιβεβαίωσης πως η διμερής συνεργασία επισφραγίζει, όχι μόνο τον καθοριστικό ρόλο του λιμανιού ως πύλη των δυτικών Βαλκανίων και της μαύρης Θάλασσας, αλλά αποτελεί και βασικό πυλώνα άμυνας και ασφάλειας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

“Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών εθνών μας δεν μας ωφελεί απλώς αλλά καθιστά πιο ικανό και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε, σήμερα, εδώ στην Αλεξανδρούπολη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Οι προθέσεις των αμερικάνικων εταιρειών και οι άριστες σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλαδας

Αξιοσημείωτη είναι επίσης είναι η αναφορά του στη πορεία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Με ιδιαίτερη χαρά υπογράμμισε πως οι αμερικάνικες εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό προσβλέπουν στις αυριανές δυνατότητες των λιμανιών και δεν μένουν προσηλωμένες μόνο στην εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα.

Τον ίδιο εγκωμιαστικό τόνο είχε και η δήλωση του πρέσβη πως η διμερής εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο και θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Στην συνέχεια δεσμεύτηκε ότι η σημερινή μέρα  αποτελεί την πλατφόρμα ανάπτυξης και επέκτασης αυτής της συνεργασίας.

Η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού

Αυτό που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της Atlantic Resolve είναι η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και αφορά την ανάπτυξη και αναδίπλωση των αμερικανικών δυνάμεων διαμέσου του συγεκριμένου λιμένα, με τις τελικές περιοχές προορισμού να είναι στα Βαλκάνια.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με την υποδοχή και ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων που χρειάζονταν προκειμένου το Arc Independence να φέρει το υλικό της 1st Air Cavalry Brigade από το Fort Hood του Τέξας και παράλληλα να παραλάβει το υλικό της 1st Combat Aviation Brigade για να επιστρέψει στην Αμερική, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί με την αναχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου.

Με πληροφορίες από capital.gr

 

 

 

Διαφήμιση