Αρχική Ειδήσεις Αίγινα: Ολοκληρώθηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός της ΕΥΔΑΠ

Αίγινα: Ολοκληρώθηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός της ΕΥΔΑΠ

0
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα. Μετά τη δοκιμαστική του λειτουργία θα ξεκινήσει η επισκευή των ρωγμών που έχουν εντοπιστεί, από σεισμούς και καθιζήσεις, στην Κεντρική Δεξαμενή στην περιοχή Κυψέλη Αίγινας.

Η αποκατάσταση των ρωγμών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2021 και η δοκιμαστική λειτουργία θα έχει ξεκινήσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Η ταυτότητα του έργου

Με το συγκεκριμένο έργο η Αίγινα συνδέεται, μέσω Σαλαμίνας, με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων είναι σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων και αναμένεται να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα.

Το έργο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης και επίβλεψης του έργου στο Λεόντι Αίγινας στα τέλη Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είχε ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών και είχε ζητήσει από το δήμο και τον ανάδοχο να προβούν το ταχύτερο δυνατό στις εργασίες αποκατάστασης των ρωγμών της δεξαμενής, προκειμένου να αρχίσει κανονικά η υδροδότηση του νησιού από τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

Έργο με πολλά… προσχώματα

Με αφορμή την ολοκλήρωση της σύνδεσης του αγωγού με το νησί της Αίγινας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε, «Ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει ήδη ολοκληρωθεί και με βάση την ενημέρωση που έχουμε το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία.

Δυστυχώς η πορεία υλοποίησης αυτού του δύσκολου εγχειρήματος ήταν με προσχώματα, δολιοφθορές και καθυστερήσεις. Η ολοκλήρωση του αγωγού, είναι το σημαντικότερο βήμα για να φτάσει σε όλους τους πολίτες της Αίγινας το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό.

Το έργο είναι έτοιμο και απόλυτα ασφαλές. Για να γίνει όμως λειτουργικό απαιτείται άλλο ένα βήμα, η αποκατάσταση των ρωγμών της Κεντρικής Δεξαμενής, κάτι που είναι θέμα ημερών».

Διαφήμιση