Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία: Έντονα προβλήματα σε Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ

Κακοκαιρία: Έντονα προβλήματα σε Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ

0
Γιώργος Γκόγκος Ζάκυνθος zantetimes
Πλημμύρες Ζάκυνθο 02.12.2020 Φωτό: Γιώργος Γκόγκος όπως δημοσιεύτηκε στο zantetimes.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν κατά τόπους και σήμερα σύμφωνα με σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, ακόμα και χιονόπτωση θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή με την κακοκαιρία να παραμένει. Από το μεσημέρι πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αφού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Λαμία: Πλημμύρισε ο Σπερχειός

Η Πολιτική Προστασία πήρε απόφαση εκκένωσης του χωριού και οι πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με τις βάρκες να προσεγγίσουν τα πλημμυρισμένα σπίτια και να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους.

Δύσκολες στιγμές ζουν οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα της Λαμίας αλλά και αυτοί που είχαν σπίτια στις παρυφές νότια της πόλης κοντά στο αεροδρόμιο. Από τις 5:00 το πρωί σήμανε συναγερμός καθώς «φούσκωσαν» τα νερά του Σπερχειού και άρχισαν να μπαίνουν μέσα στα σπίτια και σε ορισμένες περιπτώσεις τα νερά έφτασαν σε ύψος πάνω από ένα μέτρο.

Περισσότερα από 30 σπίτια μέσα στο χωριό Κόμμα έχουν πλημμυρίσει καθώς μέχρι τις 8:00 το πρωί η στάθμη των νερών συνεχώς αυξάνει. Η Πολιτική Προστασία πήρε απόφαση εκκένωσης του χωριού και οι πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με τις βάρκες να προσεγγίσουν τα πλημμυρισμένα σπίτια και να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους.

Παράλληλα, περίπου 25 σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές στο νότιο τμήμα της πόλης της Λαμίας κοντά στο αεροδρόμιο μαζί με αναρίθμητες επαγγελματικές εγκαταστάσεις έχουν κυριολεκτικά παραδοθεί στα νερά και οι άνθρωποι που ήταν εκεί εξέπεμπαν SOS από τις 6:00 το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας ήταν αδύνατο να προσπελάσουν τον όγκο του νερού και επιστρατεύτηκαν βάρκες του Πυροσβεστικού Σώματος που έφταναν στα σπίτια για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.

«Είναι εφιαλτικό αυτό που ζούμε» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Μπεχλιούλη που μαζί με το σύζυγό της περιμένει μία βάρκα να φτάσει στο σπίτι τους για να τους απεγκλωβίσει. «Για ακόμη μία φορά καταστράφηκαν όλα. Δεν υπάρχει τίποτα μέσα στο σπίτι. Όλα είναι κάτω από τα νερά. Το νερό έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο μέσα στο σπίτι» σημειώνει η ίδια κάνοντας εκκλήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς πλέον μέσα στα νερά έχουν κυριολεκτικά ξεπαγιάσει. Όπως αναφέρει «δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνουμε παρόμοιες ζημιές και δεν μπορούμε να συνέλθουμε. Αυτή τη φορά όμως το ύψος του νερού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Καταστράφηκαν τα πάντα…».

Τρίκαλα: Υποχωρούν τα νερά στους ποταμούς

Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πολλές καταπτώσεις βράχων που σημειώνονται στον ορεινό όγκο μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρει  ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των νερών στους ποταμούς υποχωρεί, ενώ σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων δεν υπάρχει πλημμυρισμένος οικισμός. «Δώσαμε μάχη όλη τη νύχτα και πιστεύω πως τα καταφέραμε, σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης, αναφερόμενος κυρίως στο γεγονός πως δεν πλημμύρισε ο Πηνειός ποταμός αν και συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες νερών.

Θεσσαλονίκη: Απεγκλωβισμός τριών ατόμων από ρέμα στα Λαγκαδίκια

Στον απεγκλωβισμό τριών νεαρών ατόμων, από ρέμα στην περιοχή Λαγκαδίκια στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν δύο άντρες και η μία γυναίκα παρασύρθηκε από τα νερά που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Για τον απεγκλωβισμό τους επιχείρησαν 10 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 5 οχήματα.

Υποχωρεί η στάθμη στους ποταμούς του νομού Καρδίτσας – Χιονίζει στα ορεινά

«Υποχωρεί η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενώ όσες καταπτώσεις σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο τις αντιμετωπίσαμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας ο Κωνσταντίνος Νούσιος, για την κατάσταση που επικρατεί στον νομόμετά τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σε υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο, χιονίζει, ενώ 15 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας επιχειρούν για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους

Ο αριθμός των νεκρών από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο πέντε πολιτείες στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει τους εκατό, ενώ καταστροφικές είναι και οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο «για μια σειρά ανεμοστρόβιλων από τους χειρότερους» στην ιστορία των ΗΠΑ και για μια «ανείπωτη τραγωδία», ενώ κήρυξε το Κεντάκι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες Ιλινόι, Τενεσί, Άρκανσο και Μιζούρι. Όμως η μεγαλύτερη τραγωδία σημειώθηκε στο Κεντάκι. Ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ, ο Άντι Μπεσίαρ, δήλωσε ότι οι ανεμοστρόβιλοι που σημειώθηκαν στο Κεντάκι είναι οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία του.

«Οι καταστροφές δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο έχω δει στη ζωή μου, δυσκολεύομαι να το εκφράσω με λέξεις», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι πολύ πιθανό περισσότεροι από 100 άνθρωποι να σκοτώθηκαν εδώ στο Κεντάκι».

Ο Μπεσίαρ επεσήμανε ότι 189 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επικεντρώνονται στο Μέιφιλντ, μια πόλη στα σύνορα του Κεντάκι με το Ιλινόι, το Μιζούρι και το Άρκανσο.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εικόνες απόλυτης καταστροφής: εκατοντάδες ισοπεδωμένα κτίρια στο Μέιφιλντ, σταθμευμένα αυτοκίνητα καλυμμένα από τα ερείπια, ξεριζωμένα δέντρα.

Ένα εργοστάσιο κεριών στην πόλη, μέσα στο οποίο βρίσκονταν περίπου 110 άνθρωποι, καταστράφηκε και το μόνο που έχει απομείνει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής του Μέιφιλντ, τον Τζέρεμι Κρίσον, είναι «ένας σωρός από μέταλλα και ατσάλι και μηχανήματα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι διασώστες χρειάστηκε «να σέρνονται πάνω από νεκρούς για να φτάσουν σε επιζώντες».

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παγιδεύτηκαν όταν η στέγη του κατέρρευσε λόγω των σφοδρών ανέμων. Δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ από το πρωί κανένας δεν έχει ανασυρθεί ζωντανός από τα ερείπια, εγείροντας φόβους για έναν βαρύ απολογισμό. Ο Μπεσίαρ σχολίασε ότι θα είναι «θαύμα» αν βρεθούν άλλοι επιζώντες.

Μεγάλες πλημμύρες και στη Νοτιοδυτική Γαλλία

Μεγάλες πλημμύρες στην Νοτιοδυτική Γαλλία εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών. Οι έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψαν αρκετούς δρόμους σε ποτάμια, ενώ τα νερά μπήκαν και σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, ενώ άλλοι 4.000 είναι αδύνατο να μετακινηθούν εξαιτίας των υψηλών επιπέδων της στάθμης του νερού.

 

Διαφήμιση