Αρχική Καταστροφές ΥΠΕΝ και ΙΣΝ στο πλευρό των πυρόπληκτων επαγγελματιών της Εύβοιας

ΥΠΕΝ και ΙΣΝ στο πλευρό των πυρόπληκτων επαγγελματιών της Εύβοιας

0
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΣΕ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ - Εύβοιας
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΣΕ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αφορούν τη στήριξη τεσσάρων πληγεισών ομάδων κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας προχωρά άμεσα, στις αρχές Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της δωρεάς ύψους 15 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγείλει για την ανακούφιση και τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Οι δράσεις και οι ομάδες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας είναι οι παρακάτω:
  • Μελισσοκόμοι
    • Εκπαίδευση για την ανάκτηση των απολεσθέντων σμηνών μελισσών.
    • Δημιουργία πιλοτικού, μελισσοκομικού πάρκου στο ιδιωτικό δάσος Noel-Baker.
    • Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού
  • Ρητινοπαραγωγοί/Δασεργάτες
    • Αντικατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφάλειας.
  • Κτηνοτρόφοι
    • Εκπαίδευση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, την αναπαραγωγή και τη διατροφή.
  • Τοπικές κοινότητες
    • Υποστήριξη οικιακής παραγωγής τροφίμων.

«Την ώρα που ξεκινά η υλοποίηση της πρώτης δράσης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και με άλλες οργανώσεις ώστε να έχουμε πιο σφαιρική κατανόηση των προβλημάτων και, άρα, πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Μελετάμε νέες δράσεις που θα βοηθήσουν σε βάθος στην ανακούφιση των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών. Όλοι εμείς, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα είμαστε εκεί, δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, προσπαθώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να υποστηρίξουμε τη δύσκολη καθημερινότητά τους και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και τις τοπικές κοινότητες, να αναγεννήσουμε την περιοχή όσο πιο σύντομα είναι εφικτό», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η στήριξη του ΥΠΕΝ προς τους ρητινεργάτες στην Εύβοια

Η Κυβέρνηση έχει, ήδη, δρομολογήσει με μια σειρά μέτρων τη στήριξη των ρητινεργατών της πυρόπληκτης περιοχής της Εύβοιας, με την καταβολή 1.994.444,80 ευρώ σε 877 δικαιούχους για την οικονομική ενίσχυση του έτους 2020.

Με την ίδια διαδικασία χορηγείται και επιπλέον οικονομική ενίσχυση ως το τέλος του 2021, στο πλαίσιο έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 3.700.000 ευρώ, που εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορά σε δικαιούχους ρητινεργάτες των πυρόπληκτων περιοχών.

Παράλληλα, σχεδόν το σύνολο των ρητινεργατών απασχολείται στις εργασίες των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, που εκτελούνται στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, έχει δρομολογήσει την έναρξη ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών, διάρκειας 7 ετών. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 792 άτομα, από τους οποίους οι 431 θα στελεχώσουν το Δασαρχείο της Λίμνης Ευβοίας και οι υπόλοιποι το Δασαρχείο της Ιστιαίας. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται και 9 δασολόγοι, 6 δασοπόνοι και 3 διοικητικοί υπάλληλοι για την επίβλεψη των εργασιών που θα εκτελεστούν από τα Δασαρχεία, καθώς και τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος.

Διαφήμιση