Αρχική Ειδήσεις Το επικίνδυνο παιχνίδι Ερντογάν με την τουρκική λίρα να κατακρημνίζεται

Το επικίνδυνο παιχνίδι Ερντογάν με την τουρκική λίρα να κατακρημνίζεται

0
erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Φωτό REUTERS/POOL New
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Xωρίς τέλος είναι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Οι τιμές σε βασικά αγαθά και καύσιμα έχουν εκτοξευθεί, σουπερμάρκετ βάζουν όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ, όπως άλλωστε και εταιρείες τεχνολογίας. Ο τουρκικός λαός κατεβαίνει στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για τη συνεχή φτωχοποιήσή του. Εικόνες που θυμίζουν παραμονές της ανόδου στην εξουσία του Ερντογάν, όταν η δυσαρέσκεια για την οικονομική διαχείριση της χώρας τον έφερε στην εξουσία.

Η εμμονή Ερντογάν σε χαμηλά επιτόκια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνεται των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύεται να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας» παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

«Απορρίπτω πολιτικές που συρρικνώνουν την χώρα μας, την εξασθενούν και καταδικάζουν τον λαό της στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εκδοχή του Ερντογάν για την οικονομική ανεξαρτησία βασίζεται σε μια θεωρία ότι τα χαμηλά επιτόκια θα πυροδοτήσουν επενδύσεις για να τονώσουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη. Όμως η ασταθής χάραξη πολιτικής του προέδρου αποθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις και η λίρα συνέχισε να πέφτει, οδηγώντας σε περαιτέρω κρίσεις πληθωρισμού λόγω του υψηλού κόστους εισαγωγής.

Τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζα που αντιτάχθηκαν στο αίτημα του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια απολύθηκαν από τα μέσα του 2019, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο στον διοικητή , Şahap Kavcıoğlu, από τον Μάρτιο να μειώσει το βασικό επιτόκιο σε τρεις ξεχωριστές μειώσεις από 19% σε 15%.

Αντί να προκαλέσουν την αναβίωση των ξένων επενδύσεων, τα χαμηλότερα επιτόκια επιβεβαίωσαν στους επενδυτές την έλλειψη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προκαλώντας περαιτέρω πτώση του νομίσματος.

Διαδηλώσεις

Μικρές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα, την Άγκυρα, την Τρίτη ζήτησαν να σταματήσουν οι πολιτικές που οδήγησαν σε πληθωριστικό σπιράλ και πτώση 40% φέτος στη λίρα κάτω από τα 8 σεντς των ΗΠΑ.

Η αστυνομία έστησε φραγμούς σε μέρη της Κωνσταντινούπολης,  καθώς οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΑΚ, ανέφερε το Bloomberg.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, παραμένει προκλητικός. Την Τετάρτη προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά του δεινά με μια επίσκεψη στον de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Μια σειρά από συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένου ενός επενδυτικού ταμείου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώθησαν τη λίρα να ανέβει κατά 6%, τερματίζοντας το μεγαλύτερο σερί απωλειών εδώ και δύο δεκαετίες.

Οι δηλώσεις του, ωστόσο, δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους τούρκους πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς βλέπουν ότι πλέον η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να αποτρέψει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική λίρα και η τουρκική οικονομία.

 

Διαφήμιση