Αρχική Περιβάλλον «Τα Δέντρα Μιλούν»: Μαθητικός διαγωνισμός για υπεραιωνόβια δέντρα

«Τα Δέντρα Μιλούν»: Μαθητικός διαγωνισμός για υπεραιωνόβια δέντρα

0
ΜΟΡΙΑΣ 21 - Φύση - Ευρωστίνα - Δέντρα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μιλούν τα υπεραιωνόβια δέντρα της Επανάστασης, έχουν ψυχή, έχουν φωνή; Και αν είχαν, τι θα μας έλεγαν; Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 – μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino– προσκαλεί τους μαθητές όλης της χώρας να ακούσουν τις ιστορίες τους και να δημιουργήσουν τις δικές τους, με τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Τα Δέντρα Μιλούν».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 ενέταξε και σηματοδότησε 27 υπεραιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου που αφηγούνται σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι «βιογραφίες» των δέντρων

Τα δέντρα αυτά – ελιές, πλατάνια, φοίνικες, δρύες και βελανιδιές που υπήρχαν ήδη στην Πελοπόννησο από τις αρχές του 19ου και υπήρξαν «μάρτυρες» ιστορικών γεγονότων αποτελούν τη βάση του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού «Τα Δέντρα Μιλούν», για μαθητές ηλικίας 10 έως 14 ετών (Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού καθώς και των τάξεων του Γυμνασίου), που απευθύνεται σε μεμονωμένους συμμετέχοντες και σχολεία. 

Αφηγούμενο τις «βιογραφίες» των δέντρων, το πρόγραμμα προσκαλεί τα παιδιά να γνωρίσουν τις ιστορίες τους και το ταξίδι τους στον χρόνο – μαζί με αυτά και τη νεότερη ελληνική ιστορία, με επίκεντρο τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Πελοπόννησο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους

ΜΟΡΙΑΣ 21 - Φύση - Άρνα

Συμμετοχές

Με έμπνευση από το εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στη σελίδα του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21, οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και  να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό δημιουργώντας τη δική τους ιστορία, υποβάλλοντας εδώ πρωτότυπο υλικό σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω τρεις κατηγορίες: 

  1. Δημιουργία πρωτότυπου βίντεο γυρισμένου με συσκευή κινητού τηλεφώνου σε μορφή .mp4 ή .mov, με μέγιστη διάρκεια 5 λεπτά.
  2. Δημιουργία πρωτότυπου podcast, σε μορφή .mp3, με μέγιστη διάρκεια 5 λεπτά.
  3. Δημιουργία πρωτότυπης ποιητικής σύνθεσης, με μέγιστο αριθμό 30 στίχων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Δέντρα Μιλούν» θα υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2021 – 2022 και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, οπότε και θα ανακοινωθούν οι νικητές.

Αξιολόγηση

Οι συμμετοχές στον μαθητικό διαγωνισμό είναι ανοιχτές τόσο μέσω των σχολικών μονάδων όσο και ατομικά, για τους ενδιαφερόμενους μαθητές. Οι σχολικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με το ΚΠΕ Καλαμάτας για την παρουσίαση του υλικού στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος. 

Τα πρωτότυπα έργα που θα διακριθούν από τις τρεις κριτικές επιτροπές θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21 και θα προβληθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το πρόγραμμα, ενώ οι συμμετέχοντες θα βραβευθούν με δώρα νέας τεχνολογίας εκ μέρους της Samsung και των καταστημάτων Public. 

Αξιολόγηση των έργων θα πραγματοποιηθεί από τρεις επιτροπές, μία για κάθε κατηγορία συμμετοχής, που απαρτίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου.

Στις επιτροπές συμμετέχουν: 
  1. Πρωτότυπο βίντεο: Βασίλειος Πουλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Λευτέρης Χαρίτος, Σκηνοθέτης και Μαρίνα Παπατσώνη, Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης και Εταιρικών Υποθέσεων ΤΕΜΕΣ
  2. Πρωτότυπο podcast: Μαρία Κουρή, Λέκτορας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Λευτέρης Χαρίτος, Σκηνοθέτης και Νατάσσα Γλαράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
  3. Πρωτότυπη σύνθεση ποιήματος: Έλενα Παπαλεξίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Έλση Δημουλά, Ποιήτρια και Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

ΜΟΡΙΑΣ 21 - Φύση - Μανιάκι - δέντρα

Προς τιμήν της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 είναι μια πρωτοβουλία για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino, που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου, όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές εμπειρίες.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Διαφήμιση