Αρχική Ειδήσεις Σε αχαρτογράφητα νερά η Βόρεια Μακεδονία μετά την πρόταση μομφής

Σε αχαρτογράφητα νερά η Βόρεια Μακεδονία μετά την πρόταση μομφής

0
zaev
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία αποτέλεσαν την θρυαλλίδα, η παραίτηση Ζάεφ, οι προκλητικές δηλώσεις του πρόεδρου του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μικόφσκι περί “Μακεδονίας” και η σημερινή κατάθεση πρότασης μομφής δείχνουν ότι πλέον το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι. Σε καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων αναδεικνύονται τα αλβανικά κόμματα, στα επιτελεία των οποίων επικρατεί πυρετός, ενώ οι εξελίξεις στη χώρα ανοίγουν σε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, με το διάστημα που μεσολαβεί να είναι ιδιαίτερα πυκνό σε διαβουλεύσεις και συζητήσεις, καθώς το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί ακόμη και σε μία ψήφο.

Πρόταση μομφής

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, VMRO DPMNE, κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, τηρώντας την υπόσχεσή του να το πράξει εκτός εάν ο Ζάεφ παραιτηθεί.

VMRO
Ο αρχηγός του VMRO DPMNE Hristijan Mickoski και ο αναπληρωτής του, Aleksandar Nikolovski [τρίτος από αριστερά] την Παρασκευή μαζί με τους ηγέτες άλλων μικρότερων κομμάτων. Φωτογραφία: VMRO DPMNE
Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του VMRO DPMNE Αλεξάνταρ Νικολόφσκι το επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια. Όπως σημειώνει αναμένει «τουλάχιστον 61 βουλευτές να ψηφίσουν δυσπιστία την Πέμπτη», αφού το μικρό αλβανικό κόμμα BESA – που μετέχει στην κυβέρνηση – άλλαξε πλευρά και προσχώρησε στην αντιπολίτευση την περασμένη Παρασκευή, δίνοντάς το απαιτούμενο πλεονέκτημα. Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μία ισχνή πλειοψηφία της τάξης των 62 εδρών στις 120 του κοινοβουλίου.

Όμως, καθώς ακόμη και ένας βουλευτής μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, η αβεβαιότητα για το εάν αυτή η νέα πλειοψηφία θα διατηρηθεί συνεχίζεται.

Σημειώνεται ήδη ότι ο Σκεντέρ Ρετζέπι, βουλευτής από το μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης “Εναλλακτική” δήλωνε σήμερα  ότι εξαπατήθηκε υπογράφοντας την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, μη γνωρίζοντας ότι θα ήταν στην ίδια λίστα με ένα άλλο μικρό κόμμα, το Levica, και υπαινίσσεται δεύτερες σκέψεις.

Σημειώνεται ότι το Levica χρεώνεται για τη θέση του ενάντια στην ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας του 2001, η οποία τερμάτισε μια εξέγερση των Αλβανών με αντάλλαγμα δικαιώματα. Αντιτάχθηκε επίσης στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που πέτυχε η χώρα το 2020.

Ζάεφ για πρόταση μομφής

O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοποθετήθηκε για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η αντιπολίτευση.

Ο Ζάεφ σημειώνει πως:

«για να εξυπηρετήσουν τη μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει.

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.

Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ (σ.σ. αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος “Levica”- Αριστερά) και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα.

Ο σκοπός μας είναι και πολιτικός και κρατικός.

Γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας και η πλειοψηφία των βουλευτών μας υποστηρίζουν περήφανα αυτόν τον σκοπό.

Η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας» τονίζει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Με το όνομα στο επίκεντρο

Ως πολιτική πραγματικότητα χαρακτηρίζει την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μικόφσκι σε δηλώσεις του σε σκοπιανό ΜΜΕ. “Η νέα συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της “Βόρειας Μακεδονίας” είναι μια πραγματικότητα και βάσει αυτής της πραγματικότητας λειτουργεί σήμερα το κράτος” σημείωσε ο Μικόφσκι τονίζοντας ωστόσο ότι δεν συμφωνεί με την ονομασία αυτή. δωσε μάλιστα την υπόσχεση ότι θα εργαστεί με όλες τις δυνάμεις για να αλλάξει η κατάσταση αφού έρθει αυτός και το κόμμα του στην εξουσία.

«Αυτό που συμβαίνει στα δημοτικά συμβούλια ( αναφέρονται στο κράτος ως “Μακεδονία”) είναι γιατί ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν συνάδει με το Σύνταγμα, τόνισε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν
Επόμενο άρθροΜπορεί ένα ψηφιακό αντίγραφο της Γης να τη σώσει από την καταστροφή;