Αρχική Ειδήσεις Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης στους 17άρηδες

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης στους 17άρηδες

0
teen driver
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Αντίθετα, το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Αυστηροί όροι για 17άρηδες

Οι διατάξεις για τους 17αρηδες προβλέπουν ότι θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης υπό αυστηρούς όρους. Συγκεκριμένα, θα υποχρεούνται να συνοδεύονται από συνοδηγό άνω των 25 ετών και κάτοχο διπλώματος οδήγησης με ημερομηνία έκδοσης όχι μικρότερη των πέντε ετών και με καθαρό point system.

Οι νέοι οδηγοί θα μπορούν να οδηγούν μόνο εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν και το όχημα θα φέρει το ειδικό σήμα του νέου οδηγού. Εφόσον ο 17χρονος οδηγός κατά τη διάρκεια του έτους αυτού δεν εμπλακεί σε ατύχημα, όταν κλείσει τα 18 θα έχει πλέον το κανονικό δίπλωμα οδήγησης. Διαφορετικά θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις.

Το σχέδιο νόμου αναθεωρεί και το πλαίσιο για την εκπαίδευση, την θεωρητική εξέταση και την πρακτική δοκιμασία των υποψήφιων οδηγών όλων των κατηγοριών οχημάτων, με σκοπό την προαγωγή της διαφάνειας, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη γενικότερη προαγωγή του επιπέδου της οδικής ασφάλειας της χώρας.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αφορά την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και με ιδιώτες γιατρούς, που απασχόλησε κατά μεγάλο μέρος τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡα25 την καταψήφισαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση