Αρχική Ειδήσεις Πολιτικό θρίλερ στη Βόρεια Μακεδονία – Μπλοκάρει η πρόταση μομφής από έναν...

Πολιτικό θρίλερ στη Βόρεια Μακεδονία – Μπλοκάρει η πρόταση μομφής από έναν βουλευτή

0
CKOPIA
Διαφήμιση

ecozen,gr

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ. Από το πρωί σήμερα οι 60 βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν υπογράψει την πρόταση μομφής κατά του Ζάεφ βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο. Όλοι εκτός ενός. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθεί η συζήτηση καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 61 στην 120μελή Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα βουλευτή του μικρού αλβανικού κόμματος Besa, ο οποίος μέσω Facebook δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη. Πρόκειται για τον Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση.

«Αποφάσισα να μην συμμετάσχω στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Ως υπεύθυνος πολιτικός και βουλευτής δεν πήρα εύκολα αυτή την απόφαση, βάζοντας πάνω από το συμφέρον του λαού και της πολιτείας. Το κράτος σε αυτή τη σημαντική περίοδο δεν χρειάζεται πολιτική κρίση και βύθιση σε ταραγμένα νερά» δήλωσε ο ίδιος μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σενάρια ακόμη και για απαγωγή

Η απουσία του πυροδότησε διάφορα σενάρια, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει μέχρι και «απαγωγή» του.

Ο βουλευτής του VMRO, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε ανάρτησή του στο Facebook, υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις μέσα από ίχνη στο διαδίκτυο ότι «ο Ρετζέπι έχει μεταφερθεί στη Βουλγαρία».

Γράφει μάλιστα ότι «ο Ζάεφ έχει χρήματα, ακίνητα και εταιρείες στη Βουλγαρία», σε μια προσπάθεια προφανώς να δημιουργήσει συσχετισμούς. «Μόνο ο Ζάεφ και το DUI ξέρουν αν έχει απαχθεί, μεταφερθεί, πειστεί, εκβιαστεί ή εξαναγκαστεί» υποστηρίζει ο ίδιος.

miloshovski

Η αντιπολίτευση έχει πλέον προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα για να προσπαθήσει να επιτύχει την απαρτία, διαφορετικά η συνεδρίαση θα αναβληθεί.

Η πολιτική αναταραχή έρχεται καθώς η μικρή χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει μια αναζωπυρωμένη επιδημία COVID-19 και μια ενεργειακή κρίση.

Σημειώνεται ότι μετά την ήττα του κόμματός του SDSM στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την παραίτησή του. Πρότεινε όμως η ίδια πλειοψηφία να σχηματίσει νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία περιλαμβάνει το SDSM και το κύριο κόμμα της αλβανικής κοινότητας (DUI).

Ωστόσο, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, υποστήριζε ότι είχε δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφία, με την υποστήριξη πολλών άλλων μικρών αλβανικών κομμάτων.

Ο Ζόραν Ζάεφ, του οποίου η δημοτικότητα βρισκόταν σε πτώση ήδη λόγω της μικρής προόδου στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπέβαλε ποτέ επισήμως την παραίτησή του στο κοινοβούλιο και μάλιστα φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη.

Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματός του αποφάσισε την περασμένη Τρίτη ότι η παραίτησή του θα «αναβληθεί» επ’ αόριστον, «για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας.

Διαφήμιση