Αρχική Ειδήσεις Εξαθλιωμένοι πρόσφυγες στις πύλες της ΕΕ εν μέσω εκβιασμών ΕΕ – Λευκορωσίας

Εξαθλιωμένοι πρόσφυγες στις πύλες της ΕΕ εν μέσω εκβιασμών ΕΕ – Λευκορωσίας

0
REFGEES
TASS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια ανθρωπιστική κρίση μέσα στον χειμώνα και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν βαθαίνει στα σύνορα της Ευρώπης και αποτελεί ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στα ίδια δάση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας που πριν 80 χρόνια κατέφευγαν Εβραίοι προκειμένου να σώσουν τη ζωής τους, στα ίδια αυτά δάση προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σήμερα σε μια άλλη Ευρώπη χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στα γραφεία των Βρυξελλών επικρατεί πυρετός. Όχι μόνο για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν ή τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν προς τον Λουκασένκο, αλλά κυρίως για το πως θα καταφέρουν να σώσουν τα προσχήματα ενός πολιτισμού και ανθρωπισμού που φαίνεται να έχει παγώσει στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν αποσείει τις ευθύνες για εμπλοκή της χώρας του στην προσφυγική κρίση και επιρρίπτει τις ευθύνες στην… Ελλάδα.

«Χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στη Λευκορωσία τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένοντας ότι θα μπορούσαν στη συνέχεια να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ενεργό υποστήριξη της πολωνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κίνημα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, οι αρχές της Λευκορωσίας απάντησαν μην εμποδίζοντας τους πρόσφυγες να προσπαθήσουν να περάσουν τα πολωνικά σύνορα. Η πολωνική κυβέρνηση τους κατηγόρησε ότι εμπλέκονται σε έναν «υβριδικό πόλεμο» με την Πολωνία και ότι ενθαρρύνουν ενεργά τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Πολωνία. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε η πολωνική κυβέρνηση έπαιξε στα χέρια της κυβέρνησης της Λευκορωσίας μέσω της απάνθρωπης μεταχείρισης των προσφύγων, επιτρέποντάς τους να απεικονίσουν την Πολωνία ως ένα κράτος που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνει σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του ο Gavin Rae

REFUGEES BELR

Χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη συνοριακή ζώνη μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, αντιμέτωποι με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Μεταξύ αυτών περισσότεροι από 2.000 γυναίκες και μικρά παιδιά υπό άθλιες συνθήκες. Ήδη οι πρόσφυγες μετρούν τους πρώτους νεκρούς από τις κακουχίες στο δρόμο αυτό για μια καλύτερη ζωή. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής, από Συρία, Λίβανο, Ιράκ, Παλαιστίνη, αλλά και από την Υεμένη, το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής.

Οι δρόμοι διακίνησης περνούν μέσα από την Τουρκία με δύο αεροπορικές εταιρείες από Τουρκία και Λευκορωσία να φέρεται ότι εμπλέκονται στη διακίνηση, η Turkish Airlines και η Belavia αντίστοιχα.

map refugees
Χάρτης της διαδρομής προσφύγων προς την Λευκορωσία και από εκεί στην ΕΕ

Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ – Με διακοπή φυσικού αερίου ο Λουκασένκο

Η ΕΕ κατηγορεί τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για εργαλιοποίηση της διακίνησης μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στα κράτη της ΕΕ, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία. Για έναν υβριδικό πόλεμο ως απάντηση στις κυρώσεις και της στήριξης στην αντιπολίτευση που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο από την πλευρά του απείλησε να περικόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω ενός μεγάλου αγωγού. Ο Λευκορώσος ηγέτης, υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο επισήμανε ότι θα απαντήσει σε τυχόν νέες κυρώσεις της ΕΕ που σχεδιάζονται ως απάντηση στην κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Οι πολωνικές αρχές έχουν λάβει σκληρή στάση για την κρίση, θεσπίζοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη συνοριακή περιοχή που επιτρέπει στην αστυνομία να αγνοεί τα αιτήματα ασύλου και να απελαύνει συνοπτικά τους μετανάστες. Αποτρέπει επίσης ΜΚΟ και δημοσιογράφους από την είσοδο στη συνοριακή ζώνη. Η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις σε έως και 30 Λευκορώσους άτομα και εταιρικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένου πιθανώτατα του εθνικού αερομεταφορέα Belavia. Επίσης, οι γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας έχουν πει ότι μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν τα σύνορά τους.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα», είπε ο Λουκασένκο σε έκτακτη συνάντηση με τους κορυφαίους υπουργούς του την Πέμπτη. «Και τι γίνεται αν τους κόψουμε (τη διέλευση) φυσικού αερίου; Θα συνιστούσα λοιπόν στην ηγεσία της Πολωνίας, της Λιθουανίας και άλλων ανεγκέφαλων να σκεφτούν πριν μιλήσουν».

Η απειλή διακοπής των παραδόσεων κατά μήκος του αγωγού Yamal-Europe από τη Ρωσία είναι μια προσπάθεια να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στην Ευρώπη, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα λόγω μιας διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο τα μέλη της ΕΕ να υποχωρήσουν από έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά του Λουκασένκο, ο οποίος έχει ήδη στοχοποιηθεί για βάναυση καταστολή της αντιπολίτευσης της χώρας του.

Ερντογάν: Αχαριστία η επίρριψη ευθυνών σε Τουρκία

Η επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία για την προσφυγική κρίση συνιστά «πραγματική αχαριστία», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι αυτή που καταδικάζει τους πρόσφυγες σε θάνατο τρυπώντας τις βάρκες τους», είπε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα, στο σύνολό της, έχει «μετατραπεί σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά του, ο Όρμπαν υπογράμμισε την ανάγκη για μια αμυντική περίμετρο γύρω από την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ήπειρος βρίσκεται υπό πιέσεις μεταναστευτικών ροών από τη Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λευκορωσία.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους Τούρκους φίλους μας στο μεταναστευτικό. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότερο», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

 

Διαφήμιση