Αρχική Περιβάλλον Πιθανή μετατόπιση του Jet Stream μπορεί να διαταράξει τον καιρό

Πιθανή μετατόπιση του Jet Stream μπορεί να διαταράξει τον καιρό

0
Αεροχείμαρρος - Jet stream
Εικόνα: Αεροχείμαρρος - Jet stream, Hellenic Weather
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι τα αεριωθούμενα ρεύματα μπορούν να μετακινηθούν έξω από τα όρια της ιστορικής τους εμβέλειας μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες (έως το 2060 περίπου) υπό μη αισιόδοξα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Minutes of the National Academy of Sciences .

Τι ειναι ο αεροχείμαρρος;

Στη Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν τη θέση των αεροχειμάρρων ως βοήθημα για την πρόγνωση του καιρού. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί σημασία και στη μελέτη του ενδεχομένου να παίζουν κάποιο ρόλο στον σχηματισμό ορισμένων σιφώνων, ιδιαίτερα των πλέον ισχυρών και καταστροφικών. Εικάζεται ότι τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα που παρατηρούνται σε βαριές καταιγίδες, αν τυχόν φτάσουν σε μεγάλα ύψη, μπορεί να «πιαστούν» από αεροχειμάρρους και να αρχίσουν να περιστρέφονται βιαίως.

Η κύρια εμπορική σημασία των αεροχειμάρρων είναι στα αεροπορικά ταξίδια, καθώς ο χρόνος πτήσης μπορεί να επηρεαστεί δραματικά, αναλόγως με το αν το αεροπλάνο πετάει μέσα σε έναν αεροχείμαρρο ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση με αυτόν ή πετάει ενάντια σε αυτόν. Οι αναταράξεις αέρα, ένας δυνητικός κίνδυνος για τα αεροσκάφη, συχνά βρίσκονται κοντά σε αεροχειμάρρους.

Οι επιπτώσεις από μία πιθανή μελλοντική μετατόπιση του αεροχείμαρρου

Μια ταχέως κινούμενη ροή αέρα γύρω από το βόρειο ημισφαίριο, ο αεροχείμαρρος του Βόρειου Ατλαντικού θα μπορούσε να μετακινηθεί πιο βόρεια τις επόμενες δεκαετίες, εάν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά. Αλλαγές στα μοτίβα βροχοπτώσεων στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη και αυξημένες ξηρασίες, κύματα καύσωνα, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

πλημμύρα ΗΠΑ
Εικόνα: UNSPLASH/jim gade (φωτογραφία αρχείου)

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον αερoχείμαρρο (jet stream) είναι ένα καυτό θέμα μεταξύ των επιστημόνων. Αυτά τα αεριωθούμενα ρεύματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα καιρικά και κλιματικά μοτίβα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και οι αλλαγές στην ένταση και τη θέση τους μπορεί να έχουν σημαντικές επιρροές σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος υπάρχει λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ της παγωμένης Αρκτικής και του θερμού ισημερινού. Αυτή η διαβάθμιση θερμοκρασίας επηρεάζει το πάχος της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας μια κυματιστή ροή αέρα που ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι ακριβώς για το πώς αλλάζει το jet stream ή αν η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό. Το jet stream τείνει να κινείται ως έχει, κινείται βόρεια και νότια καθώς κινείται γύρω από τη γη, με ταλαντεύσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω. Μπορεί να είναι δύσκολο να αναλυθεί εάν οι πρόσφατες διακυμάνσεις είναι εντός των κανονικών ορίων.

Επιστημονικές χρονομηχανές οι πυρήνες του πάγου

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Matthew Osman στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είχε στόχο να δει ακριβώς τι συμβαίνει.

Ο Ottoman και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν να παρακολουθούν τη θέση του jet stream σε όλη την ιστορία, κοιτάζοντας πίσω χιλιάδες χρόνια πριν. Το έκαναν χρησιμοποιώντας ένα εύχρηστο επιστημονικό τέχνασμα για να αναλύσουν χημικά αρχαία δείγματα πάγου που είχαν συλλεχθεί από βαθιά σημεία του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας. Όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες, οι πυρήνες του πάγου λειτουργούν σαν επιστημονικές χρονομηχανές. Περιέχουν κάθε είδους πληροφορίες για το πώς έμοιαζε το κλίμα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Πάγοι που έλιωσαν

Επιπλέον, τα αεριωθούμενα ρεύματα έχουν τόσο ισχυρό αντίκτυπο στα τοπικά καιρικά και κλιματικά μοτίβα που οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσουν ροές αεριωθουμένων σε όλη την ιστορία. Σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανακατασκευάσουν τη θέση τους τα τελευταία 1.250 χρόνια. Ανακάλυψαν ότι η θέση του jet stream (πόσο κινείται βόρεια ή νότια) τείνει να μετακινείται σημαντικά. Αλλά μέχρι στιγμής, οι μετατοπίσεις αυτές εξακολουθούν να κυμαίνονται εντός της ιστορικής φυσικής μεταβλητότητάς τους.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κλιματικό μοντέλο για να προσομοιώσουν ένα jet stream σε έναν πιο ζεστό κόσμο. Εάν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται με υψηλούς ρυθμούς, ο αεροχείμαρρος θα μπορούσε να μετατοπιστεί πιο βόρεια με την πάροδο του χρόνου. Μια τέτοια μετατόπισή του βορειότερα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές καιρού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, ειδικά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπερθέρμανση και ξηρασίες

Τα ρεύματα αυτά βοηθούν στη μεταφορά συστημάτων βροχόπτωσης στη σχετικά ξηρή Νότια Ευρώπη. Καθώς το ρεύμα κινείται βόρεια, αυξάνεται η πιθανότητα ξηρασίας.

«Θα αγχωθείτε πραγματικά σε περιοχές που βασίζονται πραγματικά στην παρουσία jet stream εντός των ορίων της φύσης», είπε ο Ottoman στο E & E News. Πλημμύρες και αυξημένα κύματα καύσωνα μπορούν επίσης να παρατηρηθούν σε μέρη της Ευρώπης. Στη Βόρεια Αμερική, η μετατόπιση του jet stream προς βορρά μπορεί να ενισχύσει την υπερθέρμανση της Ανατολικής Ακτής και να αυξήσει τη σοβαρότητα ορισμένων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ξηρασία

Ωστόσο, ο Ottoman λέει, «Υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι εδώ». Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε προσομοιώσεις κλίματος, οι οποίες έχουν υψηλές μελλοντικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρή υπερθέρμανση. Αυτό είναι ήδη ένα σχετικά απίθανο σενάριο στον πραγματικό κόσμο, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Κάτω από ένα ηπιότερο σενάριο θέρμανσης (ένα σενάριο που είναι πιο συνεπές με την τρέχουσα παγκόσμια κλιματική αλλαγή), ο αεροχείμαρρος μπορεί να μετατοπιστεί βόρεια με την πάροδο του χρόνου, αλλά ο Ottoman επισημαίνει ότι είναι πιθανώς με πιο αργό ρυθμό.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτά είναι μελλοντικά σενάρια προγνωστικών μοντέλων» και «τελικά, η τροχιά των αεροχειμάρρων στο μέλλον εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχό μας» προειδοποίησε ο Ottoman.

Πηγή: Hellenic Weather

Διαφήμιση