Αρχική Υγεία - Διατροφή Π.Ο.Υ.: Προκαταρκτική συμφωνία για μελλοντική συνθήκη πρόληψης πανδημιών

Π.Ο.Υ.: Προκαταρκτική συμφωνία για μελλοντική συνθήκη πρόληψης πανδημιών

0
WHO
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Πέντε εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη χαθεί από τον COVID-19, και ο Π.Ο.Υ. και το ACT-Accelerator προβλέπουν με θλίψη άλλα 5 εκατομμύρια ακόμη ζωές  θα χαθούν τους επόμενους μήνες. Ανησυχητικά, επίσης, τα κρούσματα COVID-19 θα αυξηθούν από τα 260 εκατομμύρια θανάτους που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής σε 460 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022″.

Αυτές οι θλιβερές προβλέψεις οδηγούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) να εργαστεί προς την κατεύθυνση οργάνωσης για αποφυγή αντίστοιχης τέτοιας τραγωδίας στο μέλλον.

Οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξαν το περασμένο σαββατοκύριακο σε μια προκαταρκτική συμφωνία να διαπραγματευτούν μια μελλοντική συνθήκη για την πρόληψη των πανδημιών, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το προσχέδιο, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις που έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο, θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Υγείας στην έκτακτη, τριήμερη συνέλευση του ΠΟΥ που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα.

Εν μέσω Όμικρον

εμβόλιο - κορονοϊός - covid
Εικόνα: UNSPLASH/Mufid Majnun

Η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για την παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική αυτόν τον μήνα και έχει ήδη εξαπλωθεί σε πολλές άλλες χώρες.

Μια παγκόσμια συμφωνία που θα ενισχύει τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη τον Μάιο του 2024. Θα καλύπτει θέματα όπως την ανταλλαγή δεδομένων και γονιδιωμάτων των αναδυόμενων ιών και των πιθανών εμβολίων και φαρμάκων που θα προκύπτουν από τις έρευνες.

«Η απόφαση αυτή, να συστηθεί μια διαπραγματευτική ομάδα για τη μελλοντική συμφωνία για την αντιμετώπιση των πανδημιών, μπορεί να είναι μόνο το τέλος της αρχής, όμως η ευελιξία που επιδείξαμε και το εύρος της υποστήριξης που λάβαμε είναι ένα καλό προμήνυμα» για τις μελλοντικές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, είπε ο Σάιμον Μάνλι, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Η Βρετανία, μαζί με την ΕΕ και περίπου 70 άλλες χώρες, πίεζε για μια νομικά δεσμευτική συνθήκη. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία ήταν απρόθυμες να συμφωνήσουν σε μια δεσμευτική συνθήκη, όπως ανέφεραν διπλωμάτες την περασμένη εβδομάδα.

«Υπάρχει συμφωνία για ένα κείμενο που για εμάς είναι πολύ ικανοποιητικό», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Δίνει επίσης μια διέξοδο στους Αμερικανούς, που το στήριξαν ξεκάθαρα», πρόσθεσε.

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Υπήρχε καλή θέληση ώστε να υιοθετήσουμε μια κοινή γλώσσα», είπε μια άλλη διπλωματική πηγή.

Π.Ο.Υ.: Το προσχέδιο αναρτήθηκε

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) - εμβόλια - εμβολιασμών - Κορονοϊός
Στιγμιότυπο από το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Ασκληπιείο Βούλας, την Μεγ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Περισσότεροι από 260,77 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και 5,45 εκατομμύρια πέθαναν από τον Δεκέμβριο του 2019. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός αυτός, ακόμη δεν έχει μοιραστεί ορισμένα από τα πρώτα δεδομένα που συνέλεξε, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βρεθεί η προέλευσή του.

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) θα συνεδριάσει στην ειδική σύνοδο από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.

Το WHA συνεδριάζει συνήθως κάθε Μάιο. Αυτή η ειδική σύνοδος (η δεύτερη στην ιστορία του ΠΟΥ) ζητήθηκε με απόφαση που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη στην Εβδομήντα τέταρτη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Απόφαση WHA74(16).

Κατά τη σύνοδο, τα κράτη μέλη θα εξετάσουν το ακόλουθο ουσιαστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης:

Εξέταση των πλεονεκτημάτων από την ανάπτυξη σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς μέσου της ΠΟΥ για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας με σκοπό τη θέσπιση μιας διακυβερνητικής διαδικασίας για τη σύνταξη και τη διαπραγμάτευση μιας τέτοιας σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς εγγράφου για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, λαμβάνοντας να λάβει υπόψη την έκθεση της Ομάδας Εργασίας για την Ενίσχυση της Ετοιμότητας και της Ανταπόκρισης του ΠΟΥ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Οι συνεδρίες θα είναι δημόσιες και θα μεταδίδονται μέσω Διαδικτύου σε αυτήν τη σελίδα και σε άλλα κανάλια του ΠΟΥ.

 Πηγή: WHO, ΑΜΠΕ

Διαφήμιση