Αρχική Επιλεγμένα Nurdles: τα χειρότερα τοξικά απόβλητα

Nurdles: τα χειρότερα τοξικά απόβλητα

0
toxic
Εικόνα: Saman Abesiriwardana/Pacific Press/Rex/Shutterstock
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δισεκατομμύρια από μικροσκοπικά πλαστικά σφαιρίδια (nurdles) επιπλέουν στους ωκεανούς, προκαλώντας τόση ζημιά όση και οι πετρελαιοκηλίδες. Ωστόσο ακόμη εξακολουθούν να μην ταξινομούνται ως επικίνδυνα.

Το ναυάγιο στη Σρι Λάνκα

Όταν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων X-Press Pearl έπιασε φωτιά και βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό τον Μάιο, η Σρι Λάνκα φοβήθηκε ότι οι 350 τόνοι βαρέος μαζούτ του πλοίου θα χυθούν στον ωκεανό, προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή στους παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους και την αλιεία της χώρας βιομηχανία.

Χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ ως η «χειρότερη θαλάσσια καταστροφή» της Σρι Λάνκα. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος όμως δεν προκλήθηκε από το βαρύ μαζούτ. Ούτε ήταν τα επικίνδυνα χημικά στο πλοίο, τα οποία περιελάμβαναν νιτρικό οξύ, καυστική σόδα και μεθανόλη. Η πιο «σημαντική» ζημιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, προήλθε από τη διαρροή 87 δοχείων γεμάτα πλαστικά σφαιρίδια μεγέθους φακής: τα nurdles.

Nurdles
Στη Σρι Λάνκα καθαρισμός σε παραλία που έχει μολυνθεί από «nurdles» στη μεγαλύτερη πλαστική διαρροή στην ιστορία της, από την βύθιση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων X-Press Pearl. Εικόνα: Chamila Karunarathne/EPA

Μετά την καταστροφή, τα nurdles ξεβράζονται κατά δισεκατομμύρια κατά μήκος των εκατοντάδων μιλίων της ακτογραμμής της χώρας και αναμένεται να φτάσουν ως τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού από την Ινδονησία και τη Μαλαισία έως τη Σομαλία . Σε ορισμένα σημεία έχουν βάθος έως και 2 μέτρα. Έχουν βρεθεί σε σώματα νεκρών δελφινιών και στο στόμα ψαριών. Περίπου 1.680 τόνοι nurdles απελευθερώθηκαν στον ωκεανό. Είναι η μεγαλύτερη πλαστική διαρροή στην ιστορία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Τα Nurdles

Τα Nurdles, ο συνηθισμένος όρος για τα “πλαστικά σφαιρίδια πριν από την παραγωγή”, είναι το ελάχιστα γνωστό δομικό στοιχείο για όλα τα πλαστικά προϊόντα μας. Οι μικροσκοπικές αυτές χάντρες μπορούν να κατασκευαστούν από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο, πολυστυρένιο, χλωριούχο πολυβινύλιο και άλλα πλαστικά. Απελευθερώνονται στο περιβάλλον βυθίζονται ή  επιπλέουν, ανάλογα με την πυκνότητα των σφαιριδίων και εάν βρίσκονται σε γλυκό ή αλμυρό νερό.

Συχνά μπερδεύονται ως τροφή από τα θαλασσοπούλια, τα ψάρια και άλλα άγρια ​​ζώα. Στο περιβάλλον, κατακερματίζονται σε μικροσωματίδια των οποίων οι κίνδυνοι είναι πιο περίπλοκοι. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή μικρορρύπων στον ωκεανό, κατά βάρος, μετά τη σκόνη των ελαστικών. Εκτιμάται ότι περίπου 230.000 τόνοι Nudles καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Όπως το ακατέργαστο πετρέλαιο, είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί ρύποι και θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στα ωκεάνια ρεύματα και να ξεβράζονται στις ακτές για δεκαετίες. Είναι επίσης «τοξικά σφουγγάρια», που προσελκύουν χημικές τοξίνες.

Ωστόσο, τα Nudles, σε αντίθεση με ουσίες όπως η κηροζίνη, το ντίζελ και η βενζίνη, δεν θεωρούνται επικίνδυνα σύμφωνα με τον κώδικα επικίνδυνων εμπορευμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για ασφαλή χειρισμό και αποθήκευση. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η απειλή για το περιβάλλον από τα πλαστικά σφαιρίδια είναι γνωστή εδώ και τρεις δεκαετίες, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια έκθεση του 1993 από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία πλαστικών θα μπορούσε να μειώσει τις διαρροές.

Ολόκληρο το άρθρο στον theGuardian.

Διαφήμιση