Αρχική Ειδήσεις Λε Ντριάν: Η «τετραμερής της εμπιστοσύνης»

Λε Ντριάν: Η «τετραμερής της εμπιστοσύνης»

0
4μερης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ως «τετραμερή της εμπιστοσύνης» χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας στην Αθήνα. Στις κοινές δηλώσεις, προέταξε πως η τετραμερής «μας δίνει δύναμη, τη δυνατότητα να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες», όπως της ενέργειας.

Με την κοινή συνέντευξη Τύπου και το κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια, Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την τετραμερή συνάντηση γίνεται σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας, στη σύγκληση απόψεων σε όλα τα ζητήματα, καθώς και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Κοινό ανακοινωθέν

Το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς που αποτελείται από τέσσερα άρθρα, ξεκινάει με την αναφορά στην προηγούμενη συνάντηση στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2020, στην οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και προτάσσεται η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

  • Σε συνέχεια της πρώτης μας συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Κάιρο, και των αποτελεσμάτων και του τελικού ανακοινωθέντος, εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας συναντηθήκαμε στην Αθήνα στις 19 Νοεμβρίου 2021, για να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, υπό το φως των πολύπλευρων προκλήσεων που επηρεάζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
  • Αναφερθήκαμε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των αντίστοιχων κρατών μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και τονίσαμε τη στρατηγική φύση της σχέσης μας, η οποία θέτει τα γερά θεμέλια για ενισχυμένη συνεργασία σε πολλούς τομείς.
  • Οι απόψεις μας συνέκλιναν σε σχέση με την αντιμετώπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και συζητήσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων στους διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της πανδημίας της πανδημίας του Covid-19 και η μετανάστευση.
  •  Συμπερασματικά, επιβεβαιώσαμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη που όλοι φιλοδοξούμε, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.

Δένδιας: η στρατηγική μας σχέση βασίζεται σε κοινές αρχές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναδεικνύοντας τη σημασία της τετραμερούς, είπε πως η συνάντηση αποδεικνύει την ύπαρξη μιας τεράστιας δυναμικής που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων χωρών και εκτίμησε ότι μπορεί «ενόψει μάλιστα και της σημαντικής ευκαιρίας που παρέχει η γαλλική προεδρία της ΕΕ, που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα στην περιοχή, υπηρετώντας τις αρχές της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».

«Η στρατηγική σχέση μεταξύ των χωρών μας βασίζεται στο στέρεο θεμέλιο των κοινών μας αρχών, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η απαγόρευση της χρήσης βίας, η απαγόρευση της απειλής της χρήσης βίας και ο σεβασμός στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Χριστοδουλίδης: Στατηγικός προσανατολισμός

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξή τους και τόνισε παράλληλα την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της, αποστείλει τα απαραίτητα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά για την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Επίσης, ενημέρωσε για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου όσο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στο μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας το ένα μείζον ζήτημα της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε πως καταδεικνύει τον στρατηγικό προσανατολισμό που προσλαμβάνει η μεταξύ τους συνεργασία, η οποία αναπτύσσεται και ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα, είπε πως και οι τέσσερις χώρες συμμετέχουν ενεργά στους υπό διαμόρφωση ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου και επισήμανε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν ενδελεχώς τις συνέργειες που δημιουργούνται, οι οποίες επικεντρώνονται σε έργα στρατηγικής υποδομής, όπως και η ανάπτυξη της περιοχής ως εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου για την Ευρώπη.

Σ. Σούκρι: αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, χωρίς παρέμβαση άλλων πλευρών

«Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να συνεχίσουμε τη στενή στρατηγική σχέση που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των θεσμών και στοχεύει στην ενίσχυση των κοινών συμφερόντων για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε πως συζήτησαν την «πλήρη αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, χωρίς την παρέμβαση άλλων πλευρών που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο» και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες και να ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον.

Διαφήμιση