Αρχική Special Topics Διαμάντι από τα βάθη της Γης με ένα ορυκτό που δεν το...

Διαμάντι από τα βάθη της Γης με ένα ορυκτό που δεν το έχουμε ξαναδεί

0
Diamand
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέσα σε ένα διαμάντι που ανασύρθηκε πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο δείγμα ενός ορυκτού που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ονομάστηκε davemaoite από τον εξέχοντα γεωφυσικό Ho-kwang (Dave) Mao. το ορυκτό είναι το πρώτο δείγμα περοβσκίτη πυριτικού ασβεστίου υψηλής πίεσης (CaSiO3) που βρέθηκε στη Γη. Μια άλλη μορφή CaSiO3, γνωστή ως βολλαστονίτης, βρίσκεται συνήθως σε όλη την υδρόγειο, αλλά ο davemaoite έχει μια κρυσταλλική δομή που σχηματίζεται μόνο υπό υψηλή πίεση και υψηλές θερμοκρασίες στον μανδύα της Γης, το κυρίως στερεό στρώμα της Γης παγιδευμένο μεταξύ του εξωτερικού πυρήνα και του φλοιού.

Το Davemaoite, ένα νέο ορυκτό

Το Davemaoite αναμενόταν από καιρό να είναι ένα άφθονο και γεωχημικά σημαντικό ορυκτό στον μανδύα της Γης. Αλλά οι επιστήμονες δεν βρήκαν ποτέ καμία άμεση απόδειξη της ύπαρξής του, επειδή διασπάται σε άλλα ορυκτά όταν κινείται προς την επιφάνεια και η πίεση μειώνεται. Ωστόσο, η ανάλυση ενός διαμαντιού από την Μποτσουάνα, που σχηματίστηκε στον μανδύα περίπου 410 μίλια (660 χιλιόμετρα) κάτω από την επιφάνεια της Γης, αποκάλυψε ένα δείγμα άθικτου davemaoite παγιδευμένου μέσα στο διαμάντι. Ως αποτέλεσμα, η Διεθνής Ορυκτολογική Ένωση έχει πλέον επιβεβαιώσει τον davemaoite ως νέο ορυκτό.

«Η ανακάλυψη του davemaoite ήταν έκπληξη», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής συγγραφέας Oliver Tschauner, ορυκτολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας. 

Η τεχνική

Ο Tschauner και οι συνεργάτες του αποκάλυψε το davemaoite ς με μία τεχνική γνωστή ως synchrotron περίθλασης ακτίνων Χ, το οποίο επικεντρώνεται σε μια υψηλής ενέργειας δέσμη ακτίνων Χ σε ορισμένα σημεία μέσα στο διαμάντι με μικροσκοπική ακρίβεια. Μετρώντας τη γωνία και την ένταση του φωτός που επιστρέφει, οι ερευνητές μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τι υπάρχει μέσα, είπε ο Tschauner. Το δείγμα davemaoite μέσα στο διαμάντι είχε μέγεθος μόλις μερικά μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), επομένως οι λιγότερο ισχυρές τεχνικές δειγματοληψίας θα το είχαν χάσει, πρόσθεσε.

Το Davemaoite πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό γεωχημικό ρόλο στον μανδύα της Γης. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το ορυκτό μπορεί επίσης να περιέχει άλλα ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου και του θορίου, τα οποία απελευθερώνουν θερμότητα μέσω της ραδιενεργής διάσπασης. Επομένως, το davemaoite μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία σημαντικής ποσότητας θερμότητας στον μανδύα, είπε ο Tschauner.

Διαμάντι από τα έγκατα της γης

Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές περιέγραψαν ένα άλλο θεωρητικό ορυκτό υψηλής πίεσης από τον μανδύα, γνωστό ως μπριτζμανίτης. Ωστόσο, το δείγμα του μπριτζμανίτη δεν προήλθε από τον μανδύα αλλά μάλλον μέσα σε έναν μετεωρίτη. Η ανακάλυψη του davemaoite δείχνει ότι τα διαμάντια μπορούν να σχηματιστούν πιο κάτω στον μανδύα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, και υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι το καλύτερο μέρος για να αναζητήσετε περισσότερα νέα ορυκτά από τον μανδύα, είπε ο Tschauner.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 11 Νοεμβρίου στο περιοδικό Science.

Διαφήμιση