Αρχική Ενέργεια COP26: Συγκρατημένη αισιοδοξία φέρνει η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα

COP26: Συγκρατημένη αισιοδοξία φέρνει η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα

0
COP26 - μεθάνιο - συμφωνία
Εικόνα: Twitter/Gastivists Network
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια απροσδόκητη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για συνεργασία με σκοπό τη μείωση των εκπομπών χαιρετίστηκε ευρέως από ηγέτες και ειδικούς για το κλίμα.

Οι δύο μεγαλύτερες εκπομπές του κόσμου φάνηκαν να παραμερίζουν τις διαφορές τους στη Σύνοδο Κορυφής COP26 για το κλίμα και την Τετάρτη πραγματοποίησαν μια κοινή δήλωση που προβλέπει στενή συνεργασία για τις περικοπές των εκπομπών που είναι απαραίτητο να γίνουν τα επόμενα 10 χρόνια σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την του 1,5°C.

Η συμφωνία απαιτεί «συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς» κανονισμούς για την απανθρακοποίηση, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, δήλωσε ο Κινέζος απεσταλμένος για το κλίμα Xie Zhenhua στη Γλασκώβη.

Γκουτέρες: «Ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι δύο χώρες θα συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας που «θα συνεδριάζει τακτικά για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και να προωθήσει την πολυμερή διαδικασία, εστιάζοντας στην ενίσχυση συγκεκριμένων δράσεων αυτή τη δεκαετία», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι ειδικοί για το κλίμα χαιρέτησαν σε γενικές γραμμές τη συμφωνία, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αποκαλεί την κίνηση «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Genevieve Maricle, διευθύντρια δράσης για την πολιτική για το κλίμα των ΗΠΑ στο WWF, είπε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου «έχουν τη δύναμη να ξεκλειδώσουν τεράστιες χρηματοοικονομικές ροές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που μπορούν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Μια διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας το 2014 έδωσε τεράστια ώθηση στη δημιουργία της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού το επόμενο έτος, αλλά αυτή η συνεργασία σταμάτησε με την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έβγαλε την Αμερική από τη συμφωνία.

Ένα βήμα προς τα εμπρός

«Αν και δεν είναι όσο σημαντική ήταν η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας του 2014 για το κλίμα, από πολλές απόψεις είναι εξίσου ένα βήμα προς τα εμπρός δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης της σχέσης», δήλωσε ο Thom Woodroofe, ειδικός στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα. «Σημαίνει ότι το έντονο επίπεδο διαλόγου ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα μπορεί τώρα να αρχίσει να μεταφράζεται σε συνεργασία».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, Frans Timmermans , συμφώνησε ότι το σύμφωνο έδωσε χώρο για ελπίδα. «Δείχνει… ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα γνωρίζουν ότι αυτό το θέμα υπερβαίνει άλλα ζητήματα. Και σίγουρα μας βοηθά εδώ στο COP26 να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο Timmermans στο Reuters.

Ο επικεφαλής της έρευνας του Συμβουλίου για το Κλίμα, Δρ Simon Bradshaw, περιέγραψε την εστίαση στην επιτάχυνση της δράσης αυτή τη δεκαετία ως «σημαντική».

Θα είναι αρκετό;

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι η δήλωση ήταν μικρή σε δεσμεύσεις που θα μείωναν σημαντικά τις εκπομπές.

«Είναι καλό σημάδι ότι οι δύο μεγαλύτεροι “εκπομποί” του κόσμου μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη κρίση της ανθρωπότητας, αλλά δεν υπάρχει πολύ “ψωμί” εκεί μετά τα περί μεθανίου», δήλωσε ο Byford Tsang, αναλυτής πολιτικής για την Κίνα για την ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης E3G.

Η Bernice Lee, διευθύντρια ερευνών στο Chatham House, δήλωσε ότι ενώ η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ήταν θετική «οι λεπτομέρειες παραμένουν αποσπασματικές».

«Η δήλωση δεν είναι αρκετή για να κλείσει η συμφωνία. Η πραγματική δοκιμασία της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου είναι το πόσο σκληρά πιέζουν για μια συμφωνία ευθυγραμμισμένη με τον 1,5 βαθμούς Κελσίου εδώ στη Γλασκώβη».

Με πληροφορίες από Guardian/AP/Reuters

Διαφήμιση