Αρχική Περιβάλλον COP26: Οι αυτόχθονες καταγγέλλουν απάτη στην αγορά άνθρακα

COP26: Οι αυτόχθονες καταγγέλλουν απάτη στην αγορά άνθρακα

0
COP26 indigenous
Εικόνα: Reporterre/Pierre Larrieu
Διαφήμιση

Στο COP26 , εκπρόσωποι των αυτόχθονων πληθυσμών μίλησαν κατά της αγοράς άνθρακα. Των μηχανισμών αυτών αποζημίωσης, που συχνά αναφέρονται ως «δικαιώματα στη ρύπανση», έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις κοινότητές τους.

Αγορά άνθρακα

Οι παγκόσμιοι ηγέτες επέστρεψαν όλοι στα σπίτια τους – με αεροπλάνο – αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται στο COP26, τη μεγάλη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Μετά τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών (εκατό ηγέτες του κόσμου δεσμεύθηκαν τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου να σταματήσει η αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030) και μείωση των εκπομπών μεθανίου, η τέταρτη ημέρα της συνόδου αφορούσε ένα πιο τεχνικό θέμα. Πώς μέσω χρηματοδότησης μπορεί να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ως συνήθως, τα χιλιόμετρα διαδρόμων που στεγάζουν το Scottish Event Campus οδηγούσαν σε πολλαπλά συνέδρια, συζητήσεις, συνεντεύξεις και άλλες συνεδριάσεις ολομέλειας, όπου μερικές φορές ήταν δύσκολο να βρει κανείς το δρόμο του. Από τις συζητήσεις προέκυψε ένα ακανθώδες θέμα: οι αγορές άνθρακα. Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπουν στα κράτη και τις εταιρείες να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους αγοράζοντας δικαιώματα ή επενδύοντας σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η θέση των αυτοχθόνων

Στην κεντρική είσοδο, αντιπροσωπεία από αυτόχθονες πληθυσμούς ήρθαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι ένα καταστροφή για τις κοινότητές τους.

«Οι αγορές άνθρακα δεν είναι η λύση, μόνο μια δικαιολογία για να επιτραπεί στις πιο ρυπογόνες χώρες να συνεχίσουν να εξάγουν ορυκτά καύσιμα από το έδαφος», ξεκίνησε ο ακτιβιστής Tom Goldtooth, εκτελεστικός διευθυντής του Indigenous Environmental Network

Συγκεντρωμένοι σε έναν κύκλο πίσω του, αρκετοί εκπρόσωποι των περουβιανών κοινοτήτων, της Αλάσκας ή του Καναδά κουνούσαν μια ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας Financial Times στην οποία εμφανίζεται ένας Ινδός ακτιβιστής, με αποφασιστικό βλέμμα. Ο τίτλος: Η αντιστάθμιση άνθρακα μας καταστρέφει «Οι δεκάδες ακτιβιστές που ήταν παρόντες φορούσαν τα παραδοσιακά ρούχα. Αρκετοί από αυτούς μίλησαν, τις περισσότερες φορές στα αγγλικά αλλά και στα πορτογαλικά ή στα ισπανικά, με την ίδια επωδό: οι ορυκτές πηγές πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος. Η μόνη λύση για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα είναι η μείωση των εκπομπών. Στο βάθος, μια εκδήλωση του Extinction Rebellion αντηχούσε, υπό τους ήχους ενός τυμπάνου.

Ο Eriel Deranger, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Indigenous Climate Action, πήρε το μικρόφωνο, με φωνή του να πνίγεται από συγκίνηση είπε: «Μας λένε ότι είναι εντάξει επειδή οι εκπομπές τους αντισταθμίζονται. Προσπαθούν να μας αγοράσουν με χρήματα, αλλά αυτό που μας κάνει χαρούμενους είναι η κουλτούρα και η ταυτότητά μας. Στο τέλος της ομιλίας του, εξήγησε ότι οι αγορές άνθρακα, εκτός από το να επιτρέπουν στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να συνεχίσουν γεωτρήσεις τους, κυνηγούν τους αυτόχθονες πληθυσμούς των περιοχών τους.  Όσοι αγοράζουν δάση και γη θέλουν να αυξήσουν την ικανότητα τους για άνθρακα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι αυτόχθονες κοινότητες δεν μπορούν πλέον να πάνε εκεί για να κυνηγήσουν, να ψαρέψουν ή ακόμα και να μαζέψουν φυτά για να αυτοθεραπευθούν», δήλωσε.

Το διακύβευμα αυτής της COP26: η υιοθέτηση αυστηρών κανόνων που διέπουν τις αγορές άνθρακα, ώστε να μην εμποδίζουν τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ecozen.gr με πληροφορίες από Reportere

Διαφήμιση