Αρχική Περιβάλλον COP26: Ο κόσμος βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την καταστροφή

COP26: Ο κόσμος βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την καταστροφή

0
Έρημος - Ξηρασία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

ΟΗΕ και Climate Action Tracker κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί δεν είναι επαρκή και ο κόσμος βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την καταστροφή. Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ και η έκθεση του Climate Action Tracker (CAT), ενός από τους πιο αξιόπιστους οργανισμούς ανάλυσης κλίματος, είναι αποκαλυπτικές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια. Σύμφωνα και με τις δύο τα μέτρα που έχουν ληφθεί ακόμη και να τηρηθούν απέχουν πολύ από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην πρώτη εβδομάδα των συνομιλιών στο Cop26 κυριάρχησε  μια βιασύνη ανακοινώσεων, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων για τη διατήρηση των δασών, τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα για καθαρή ενέργεια και για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Μερικές από αυτές τις αποφάσεις άρχισαν γρήγορα να “ξεφτίζουν” καθώς οι χώρες άρχισαν να απαρνούνται ή να διευκρινίζουν ορισμένες από τις δεσμεύσεις τους.

Στην αρχή της δεύτερης εβδομάδας των δεκαπενθήμερων συνομιλιών, εμφανίζονται έντονες ρήξεις μεταξύ χωρών που θέλουν σκληρότερη δράση, και άλλων που θέλουν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα των πενταετών αναθεωρήσεων του Παρισιού.

Το πικρό χάπι

“Σήμερα ήταν η μέρα που η επίστρωση ζάχαρης έπεσε από τις συνομιλίες του Cop26 για να αποκαλυφθεί το πικρό χάπι που οι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να μας αναγκάσουν να καταπιούμε αν δεν λάβουν πολύ πιο δυναμικά μέτρα” σχολίασε ο Adrian Ramsay, συναρχηγός στο κόμμα των Πρασίνων του Ηνωμένου Βασιλείου. Σχολιάζοντας την έκθεση της Climate Action Tracker (CAT) που αφήνει “γυμνές” αποτελεσμάτων τις μέχρι σήμερα αποφάσεις των ηγετών για το κλίμα τονίζει “Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, οι υποσχέσεις και οι ανύπαρκτες τεχνολογίες, χωρίς πραγματικές πολιτικές που θα μας οδηγήσουν εκεί, δεν αξίζουν τίποτα. Δείχνει ότι οι περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες κοιμήθηκαν στο τιμόνι. Αυτή είναι μία έκκληση αφύπνισης τους”.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτά που οι ηγέτες είπαν ότι θα κάνουν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα σχέδιά τους στην πραγματικότητα. Εάν ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες πολιτικές και τα μέτρα και όχι απλώς οι στόχοι, η θερμοκρασία θα αυξηθεί στους 2,7 C, με βάση την ανάλυση CAT.

Τα ευρήματα πρέπει να χρησιμεύσουν ως «έλεγχος πραγματικότητας» στις συνομιλίες, είπε ο Niklas Höhne, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης. «Οι μακροπρόθεσμες προθέσεις των χωρών είναι καλές, αλλά η βραχυπρόθεσμη εφαρμογή τους είναι ανεπαρκής», είπε στον Guardian.

Ζητήθηκε από τα 197 μέρη της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να έρθουν στη Γλασκώβη με δύο στόχους: έναν μακροπρόθεσμο στόχο επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών γύρω στα μέσα του αιώνα. Και ένα βραχυπρόθεσμο εθνικό σχέδιο, γνωστά ως εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs) , με δέσμευση για μείωση εκπομπών έως το 2030. Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 45% αυτή τη δεκαετία για να παραμείνουν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εντός του 1,5 C από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η έκθεση του ΟΗΕ

Οι νέες δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κλίμα εξακολουθούν να οδηγούν σε μια αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου, στην καλύτερη περίπτωση 2,1 βαθμών Κελσίου, λαμβάνοντας υπόψη τις υποσχέσεις για ουδετερότητα άνθρακα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στη διάρκεια της COP26.

Η ετήσια έκθεση αναφοράς του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) που δημοσιοποιήθηκε ακριβώς πριν από την έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη προειδοποιούσε για μια “καταστροφική” αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου, ή 2,2 βαθμών Κελσίου αν προστεθούν οι στόχοι για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα.

Δεσμεύσεις για άνθρακα

Παρά τις δεσμεύσεις στη διάρκεια της COP – και αμέσως πριν 33 νέων χωρών, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Αργεντινή και κυρίως η Ινδία η οποία ενίσχυσε τους στόχους της για μείωση των εκπομπών για το 2030 και ανακοίνωσε την ουδετερότητα άνθρακα για το 2070 –  αυτές δεν μεταβάλλουν την εικόνα στο ελάχιστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Οι τρέχουσες δεσμεύσεις 152 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 88% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επιτρέπουν ως εκ τούτου να μειωθούν οι εκπομπές κατά 4,8 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα επιπλέον έως το 2030, έναντι 0,7 γιγατόνων κατά την προηγούμενη εκτίμηση. Η βελτίωση συνδέεται κυρίως με τους νέους στόχους για το 2030 της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας, σύμφωνα με το PNUE.

Πορεία θερμοκρασίας

Όσον αφορά την πορεία της θερμοκρασίας, ο κόσμος εξακολουθεί να κατευθύνεται προς τους +2,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, μακράν των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η υπερθέρμανση πολύ πιο κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, 1,5 βαθμό Κελσίου αν είναι δυνατόν, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Προσθέτοντας τις νέες υποσχέσεις για ουδετερότητα άνθρακα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να περιοριστεί στους 2,1 βαθμούς Κελσίου δηλ. 0,1 βαθμό Κελσίου καλύτερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Όμως “με δεδομένη την έλλειψη διαφάνειας των υποσχέσεων για ουδετερότητα άνθρακα, της απουσίας μηχανισμού λογοδοσίας και συστήματος επαλήθευσης, και λόγω του γεγονότος ότι πολύ λίγες δεσμεύσεις για το 2030 θέτουν ξεκάθαρα τις χώρες σε έναν δρόμο προς την ουδετερότητα άνθρακα, η επίτευξη αυτών των στόχων ουδετερότητας άνθρακα παραμένει αβέβαιη”, σχολιάζει το PNUE.

Εcozen με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ

Διαφήμιση