Αρχική Περιβάλλον COP26 – Γκουτέρες: «Η αισιοδοξία για το κλίμα είναι μια ψευδαίσθηση»

COP26 – Γκουτέρες: «Η αισιοδοξία για το κλίμα είναι μια ψευδαίσθηση»

0
Αντόνιο Γκουτέρες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ήταν «μια ψευδαίσθηση», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε μια καυστική κριτική στις προσπάθειες των παγκόσμιων ηγετών μέχρι στιγμής να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποτρέψουν την κλιματική κατάρρευση.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρετίζοντας τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για τη σύνοδο κορυφής COP26, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση ότι η κλιματική κατάσταση βελτιώνεται και προέτρεψε τους περισσότερους από 120 αρχηγούς κυβερνήσεων να «επιλέξουν να προστατεύσουν το μέλλον μας και να σώσουν την ανθρωπότητα» αντί να συνεχίσουν με τον εθισμό στην ορυκτά καύσιμα.

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τη δράση για το κλίμα μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση», δήλωσε στο συνέδριο στη Γλασκώβη.

Οι ηγέτες της G20 συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο χωρίς να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις για περαιτέρω περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν και συμφώνησαν στη σημασία της ανάληψης δράσης αυτή τη δεκαετία. Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 45% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010 για να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το όριο ασφάλειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως οικοδεσπότης του COP26, έχει θέσει ως στόχο του να «διατηρήσει τον 1,5C ζωντανό». Διήμερες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών του κόσμου θα ακολουθήσουν σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο τεταμένων διαπραγματεύσεων από αξιωματούχους με στόχο την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την τήρηση των απαραίτητων περικοπών εκπομπών.

Τα έθνη είναι μακριά από τους στόχους

Ωστόσο, ο Γκουτέρες ανέφερε ότι τα έθνη εξακολουθούν να είναι μακριά από τα σχέδιά τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς ξεκίνησε η διάσκεψη. Χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις, όπως είπε, οι χώρες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι κάθε πέντε χρόνια, όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά κάθε χρόνο.

Αυτή η απειλή θα αναστατώσει ορισμένες χώρες στις συνομιλίες που άργησαν να αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών και θέλουν να τηρήσουν επακριβώς τη Συμφωνία του Παρισιού και να ενημερώσουν μόνο τις δεσμεύσεις σε ένα πενταετές πρόγραμμα. Οι μικρές αναπτυσσόμενες χώρες, εκείνες που διακυβεύονται περισσότερο στην κλιματική κρίση, θέλουν ένα πιο συχνό πρόγραμμα.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και οδηγήθηκε εκεί από τον εθισμό στα ορυκτά καύσιμα και τη «βίαιη» μεταχείριση του φυσικού κόσμου. Περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη –με την άνοδο της θερμοκρασίας ήδη στους 1,1C– θα κινδύνευε να ωθήσει τον κόσμο πέρα ​​από το σημείο χωρίς επιστροφή.

«Αντιμετωπίζουμε μια στιγμή αλήθειας. Πλησιάζουμε γρήγορα σε σημεία που θα πυροδοτήσουν κλιμακωτές ανατροφοδοτήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη», τόνισε ο Γκουτέρες. Οι επιστήμονες είπαν ότι η υπέρβαση του 1,5 Κελσίου θα διακινδύνευε ορισμένες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της τήξης των πάγων, που θα γίνει γρήγορα μη αναστρέψιμη.

«Είτε θα σταματήσουμε, είτε θα μας σταματήσει»

Ο Γκουτέρες έδωσε μια σκληρή απεικόνιση της ανθρώπινης καταστροφής, με τον πλανήτη να αλλάζει μπροστά στα μάτια μας με τη μορφή παγετώνων που λιώνουν, δασών που εξαφανίζονται και μολυσμένων ωκεανών, αποτέλεσμα της «μεταχείρισης της φύσης σαν τουαλέτα».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια σκληρή επιλογή: είτε θα σταματήσουμε [τον εθισμό] είτε θα μας σταματήσει. Ήρθε η ώρα να πούμε: αρκετά. Αρκετά στη βαναυσότητα απέναντι στη βιοποικιλότητα. Φτάνει να σκοτώνουμε τον εαυτό μας με άνθρακα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε έναν απόηχο της ταινίας Trainspotting, που διαδραματίστηκε στο κοντινό Εδιμβούργο, κάλεσε τους ηγέτες να αποτινάξουν τον εθισμό και να επιλέξουν έναν καλύτερο δρόμο. «Επιλέξτε τη φιλοδοξία. Επιλέξτε την αλληλεγγύη. Επιλέξτε να προστατεύσουμε το μέλλον μας και να σώσουμε την ανθρωπότητα», προέτρεψε.

Η χρηματοδότηση για τη βοήθεια των φτωχών χωρών ήταν επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα, υπενθύμισε ο Γκουτέρες. Η υπόσχεση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε χρηματοδότηση για το κλίμα μέχρι το 2020 δεν έχει εκπληρωθεί. Επίσης, ανέφερε ότι τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι η εκπλήρωση από το 2023 θα «καθυστερήσουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη για χρόνια, χωρίς σαφείς εγγυήσεις».

Διαφήμιση