Αρχική Ειδήσεις Αλλαγή σχεδίων Ερντογάν: Δε θα παρευρεθεί στη COP26 στη Γλασκώβη

Αλλαγή σχεδίων Ερντογάν: Δε θα παρευρεθεί στη COP26 στη Γλασκώβη

0
Ερντογάν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε αεροπορικώς στην Τουρκία νωρίς σήμερα το πρωί, αντί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του αρχηγού του κράτους.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο. Δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στην G20 στη Ρώμη. Εκεί συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Στο επίκεντρο των μεταξύ τους συζητήσεων βρέθηκε το θέμα των F-35, καθώς και το αίτημα της Τουρκίας να επιστραφεί το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ που είχε καταβληθεί από την Άγκυρα για το πρόγραμμα πώλησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Τόνισε επίσης, τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον ομόλογο του της Τουρκίας, στη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, ότι οι σπασμωδικές κινήσεις δεν ωφελούν τη διμερή σχέση και ότι οι κρίσεις πρέπει να αποφεύγονται, δήλωσε το Σάββατο Αμερικανός αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση