Αρχική Υγεία - Διατροφή Υπ. Υγείας: Βήματα συλλογικότητας και αλληλεγγύης για την ψυχική υγεία

Υπ. Υγείας: Βήματα συλλογικότητας και αλληλεγγύης για την ψυχική υγεία

0
Ράπτη - Ψυχική υγεία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας, μίλησε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στο 20ό Ετήσιο Συνέδριο Healthworld “Pandemic Crisis – The Day After”, στη θεματική «Η Ψυχική Υγεία ως βασική παράμετρος και προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παγκόσμια».

Αναφορά έκανε και στη Φώφη Γεννηματά και τον ξαφνικό χαμό της μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, χαρακτηρίζοντας τη «παράδειγμα γενναιότητας και ψυχικού θάρρους».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και στην επιδείνωση των υφιστάμενων ανισοτήτων στη λήψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Οι σύγχρονοι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία

«Ήδη, παγκόσμιες έρευνες, καταγράφουν αυξημένα επίπεδα φόβου, άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς στο γενικό πληθυσμό, με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση σε παιδιά, εφήβους και υπερήλικες, καθώς και αύξηση εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η χρήση του διαδικτύου»,  είπε η κ. Ράπτη και συνέχισε:

«Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για το σύνδρομο “Long-COVID”, καθώς προβλέπεται ότι οι ψυχικές επιπτώσεις της νόσου θα είναι επίμονες και μακροπρόθεσμες, παγκοσμίως, καταγράφονται, σε πολλούς νοσήσαντες συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου, καθώς και νευρολογικά και σωματικά συμπτώματα».

Την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων στον ψυχισμό του πληθυσμού, λόγω των σύγχρονων συνθηκών υπογράμμισε η Υφυπουργός.

«Στην Ελλάδα, με αφορμή τις προκλήσεις της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιούργησε άμεσα ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γενικού πληθυσμού, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στο Υπουργείο Υγείας χαράσσουμε μια σειρά πολιτικών και δράσεων», προσέθεσε.

Συγκεκριμένα:

  • Αυξήσαμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την Ψυχική Υγεία κατά 62%.
  • Ενισχύουμε με προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ψυχιάτρων και νοσηλευτών τις δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας.
  • Νομοθετήσαμε 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας. Ιδιαίτερα σημαντική ανάγκη αποτελεί η ειδική εκπαίδευση των νοσηλευτών που ασχολούνται με την Ψυχική Υγεία.
  • Αναπτύσσουμε δράσεις και προγράμματα για την προαγωγή της καλής Ψυχικής Υγείας, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, με τα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούμε σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ασθενείς που νοσούν με COVID-19 και νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία ή κατ’ οίκον, τις οικογένειές τους και το υγειονομικό μας προσωπικό, με ψηφιακές υπηρεσίες μέσω tablet.
  • Παρέχουμε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλη την Επικράτεια, μέσω Τηλεφωνικών Γραμμών για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού, φροντιστών ατόμων με άνοια, των ογκολογικών ασθενών, και σε όσους προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα.
  • Επίσης, αναπτύσσουμε Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, ώστε να παρέχουμε ψυχιατρικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σε όλη τη χώρα. Στην ανάπτυξή του συνέβαλαν οι συνθήκες της πανδημίας.
    Ήδη, λειτουργούμε Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο Καστελόριζο και τη Σύμη, με προοπτική ανάπτυξης στις λοιπές απομακρυσμένες περιοχές της χώρες, ορεινές και νησιωτικές.
Δομές και Δράσεις
  • Δημιουργούμε δομές και δράσεις στην Κοινότητα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων.
    Στον σχεδιασμό μας έχουμε μεριμνήσει ειδικά για τα παιδιά, και τους ηλικιωμένους μας, με τη δημιουργία Κέντρων Ημέρας και στεγαστικών δομών για την υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας, δομές για τον αυτισμό, την άνοια, καθώς και την ανάπτυξη ψυχογηριατρικών υπηρεσιών.
  • Έχουμε δώσει έμφαση στη δημιουργία Κινητών Μονάδων σε όλη την Επικράτεια, ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μοντέλο άμεσης παροχής υποστήριξης στην Κοινότητα.
    Ήδη, λειτουργούν Κινητές Μονάδες στον Έβρο, στην Κρήτη, καθώς και σε κάποια μικρά νησιά μας, και επίκειται ενίσχυσή τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.
  • Νομοθετήσαμε τη Σύσταση Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και δημιουργούμε αντίστοιχες Μονάδες σε όλη την Επικράτεια, με έμφαση στην πρόληψη και έγκαιρη θεραπεία ψυχωσικών διαταραχών εφήβων και ενηλίκων.
  • Νομοθετήσαμε τη Σύσταση Κέντρων Ψυχικής Υγείας εντός ΑΕΙ για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών.
  • Προς αυτό τον σκοπό, ιδρύουμε, άμεσα, Κέντρο Ημέρας στο «ΠΑΔΑ», σε συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών που βρίσκονται σε αυξημένη πίεση λόγω της πανδημίας, της ανησυχίας τους για το μέλλον και των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων.
  • Εντάξαμε για πρώτη φορά τους ΚοιΣΠΕ στον τακτικό προϋπολογισμό, για την υποστήριξη της επανένταξης των ψυχικά πασχόντων στην κοινωνία.
  • Προβλέπουμε την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014 – 2020) όσο και από τη νέα προγραμματική περίοδο (2021 – 2027), καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση πρωτογενών δράσεων και την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών υποστήριξης της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης των παιδιών και εφήβων.
Συνεργασίες
  • Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το “Child Mind Institute” της Νέας Υόρκης, για την ανάπτυξη 5ετούς επιστημονικού προγράμματος για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων, με τη δημιουργία ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια.
  • Έχουμε προχωρήσει σε συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς φορείς, όπως ο Π.Ο.Υ., η UNICEF, και άλλα Υπουργεία, με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού, των παιδιών και των οικογενειών της χώρας μας και συνεργασίες για την ανάπτυξη υπηρεσιών για ειδικές διαταραχές, όπως η διαταραχές πρόληψης τροφής.
  • Στις προσπάθειές μας στέκεται αρωγός ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει θέσει την Ψυχική Υγεία ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε εδώ, στην Αθήνα, την έδρα του Γραφείου του Π.Ο.Υ. για την Ποιότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης και Ασφάλειας των Ασθενών.
  • Πραγματοποιήσαμε, από κοινού με τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης, αξιολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας που οδήγησε στη σύσταση της «Εθνικής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία», με σκοπό την εκπόνηση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030».
Η «Διακήρυξης των Αθηνών»
  • Επίσης, τον Ιούλιο 2021, είχαμε τη χαρά να διοργανώσουμε στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Σύνοδο Κορυφής για την Ψυχική Υγεία, η οποία οδήγησε στην υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» από τα 53 κράτη μέλη του Π.Ο.Υ. Ευρώπης.
  • H Διακήρυξη υπογραμμίζει την ανάγκη για ανοικοδόμηση των συστημάτων ψυχικής υγείας των χωρών, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, με ίση προσβασιμότητα και μηδενική ανοχή στο στίγμα και τις διακρίσεις, και αναγνωρίζεται πλέον επίσημα ως κείμενο αναφοράς για την εφαρμογή του «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας του ΠΟΥ για το 2020-2025» και για τον σχηματισμό του «Συνασπισμού Ψυχικής Υγείας» στην Ευρώπη, ο οποίος δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα στις Βρυξέλλες από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης με τη συμμετοχή κρατών, επιστημόνων, μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του»

«Η πανδημία έχει προκαλέσει αναταραχές στα συστήματα υγείας παγκοσμίως, αλλά μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να γίνουν απαραίτητες υγειονομικές, ψηφιακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, καθώς οι χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από την κρίση», εξήγησε η κ. Ράπτη.

«Μότο μας είναι: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω!», είπε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία της.

Διαφήμιση