Αρχική Special Topics Τεράστια ηλιακή έκλαμψη: τα απόνερά της φθάνουν στη Γη – Τι περιμένουμε;

Τεράστια ηλιακή έκλαμψη: τα απόνερά της φθάνουν στη Γη – Τι περιμένουμε;

0
ηλιακή έκρηξη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία μεγάλη ηλιακή έκλαμψη την περασμένη Πέμπτη δημιούργησε  ηλεκτρικό άνεμο ο οποίος πλέον κινείται προς τη Γη ως ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα. Εκτιμάται μάλιστα ότι φτάνει αργά σήμερα στη Γη και θα κάνει αισθητή τη παρουσία του και την Κυριακή.

Η καταιγίδα κατηγορίας G3 θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια προβλήματα δορυφορικής πλοήγησης και σέλας μέχρι νότια ως την πολιτεία της Ουάσιγκτον ή και να επηρεάσει τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Η ηλιακή έκλαμψη την Πέμπτη, η οποία έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Σέλας μέχρι… την Ουάσινγκτον

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, η οποία δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να βλάψει τους ανθρώπους, αλλά – αν είναι αρκετά ισχυρή όπως η συγκεκριμένη – είναι δυνατό να προκαλέσει ατμοσφαιρική διαταραχή, δηλαδή στον διαστημικό “καιρό” και κατ’ επέκταση προβλήματα στο στρώμα όπου “ταξιδεύουν” τα σήματα GPS και επικοινωνιών.

“Οι επιπτώσεις στην τεχνολογία μας από μια καταιγίδα G3 είναι δεδομένη. Ωστόσο, μια καταιγίδα G3 έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το σέλας πιο μακριά από την κανονική πολική του κατοικία”, έγραψε το SWPC. «Το σέλας μπορεί να φαίνεται στα βορειοανατολικά, στα ανώτερα μεσοδυτικά και πάνω από την πολιτεία της Ουάσιγκτον».

Οι μεγάλες ηλιακές εκλάμψεις ή οι εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας (CMEs), είναι ένας συνηθισμένος τύπος διαστημικού καιρού που συμβαίνει όταν τεράστιες σταγόνες πλάσματος (ηλεκτρικά φορτισμένα αέρια που αποτελούν όλα τα αστέρια στο σύμπαν) διαφεύγουν από την ατμόσφαιρα του ήλιου προς το διάστημα με εκατοντάδες χιλιάδες μίλια το δευτερόλεπτο. (Η τρέχουσα καταιγίδα G3 ταξιδεύει με περίπου 600 μίλια, ή 970 χιλιόμετρα, ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το SWPC.) Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ήλιου, η οποία “βλέπει” προς τη Γη.

Ο 11ετής κύκλος του ήλιου

Ο ήλιος πλησιάζει επί του παρόντος μια περίοδο γνωστή ως ηλιακό μέγιστο – το πιο ενεργό μέρος του 11ετούς του κύκλου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου, το οποίο ελέγχει τα CME, είναι στο ισχυρότερο του, με αποτέλεσμα περισσότερες και ισχυρότερες ηλιακές καταιγίδες. Άλλες πρόσφατες ηλιακές εκρήξεις περιλαμβάνουν μια καταιγίδα G2 που έπληξε τη Γη στις 11 Οκτωβρίου και μια άλλη σειρά από καταιγίδες G2 που έφτασε στον πλανήτη στις 27 Σεπτεμβρίου .

Μεγαλύτερες καταιγίδες μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη γροθιά, όπως η περιβόητη καταιγίδα του 1859, γνωστή ως Γεγονός Κάρινγκτον , η οποία διέκοψε τη μαγνητόσφαιρα της Γης τόσο σοβαρά που τα τηλεγραφικά καλώδια τυλίχτηκαν στις φλόγες. Οι μελλοντικές καταιγίδες αυτού του διαμετρήματος θα μπορούσαν να ακρωτηριάσουν το παγκόσμιο διαδίκτυο, ανέφερε προηγουμένως το Live Science .

ecozen.gr με πληροφορίες από ScienceLive

Διαφήμιση