Αρχική Ειδήσεις Ώρες αγωνίας για τους 400 πρόσφυγες στα ανοιχτά της Καρπάθου – Αρνείται...

Ώρες αγωνίας για τους 400 πρόσφυγες στα ανοιχτά της Καρπάθου – Αρνείται η Τουρκία να τους δεχτεί

0
400
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συνεχίζεται το δράμα των 400 προσφύγων που βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο  ανοιχτά της Καρπάθου. Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε. Η η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την Frontex.

Εκτός από τα σκάφη του λιμενικού, κοντά στο τουρκικό πλοίο βρίσκονται και ρυμουλκά προκειμένου να οδηγηθεί με ασφάλεια σε σημείο το οποίο όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί. Οι ταχύτητες με τις οποίες κινείται είναι χαμηλές εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, οπότε το πλοίο κινείται με μικρές ταχύτητες, ενώ πρώτο μέλημα για τις ελληνικές αρχές εξακολουθεί να είναι η ασφαλής ρυμούλκησή του.

Άρνηση της Τουρκίας

Σημειώνεται ότι η Τουρκία απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός τονίζοντας:

“Η Τουρκία για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής”.

 

Διαφήμιση