Αρχική Ειδήσεις Τα απόνερα της “κρίσης των πρέσβεων” και οι ισορροπίες στο εσωτερικό για...

Τα απόνερα της “κρίσης των πρέσβεων” και οι ισορροπίες στο εσωτερικό για Ερντογάν

0
erdogan
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί η κρίση των πρέσβεων στην Τουρκία τελικά την ύστατη ώρα να αποσοβήθηκε, πίσω από ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, ωστόσο στο εσωτερικό ήδη οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση στον πρόεδρο της Τουρκίας που ξιφουλκεί. Κραδασμοί υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης. Πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, φέρεται να έπαιξαν άλλωστε σημαντικό ρόλο στη μη υλοποίηση της απειλής του Ερντογάν με πρώτο τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αβέβαιότητα ωστόσο επικρατεί και για τις επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν στη συνάντηση των G-20 δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και αυτό είναι κάτι που παραμένει ως ερωτηματικό στον τουρκικό τύπο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

DW: Ο Τσαβούσογλου απείλησε με παραίτηση

Η εντολή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Εξωτερικών να κηρυχθούν “persona non grata” οι πρέσβεις δέκα δυτικών χωρών για τη δήλωσή τους στην οποία ζητούσαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβάλα, φέρεται να προκάλεσε σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί με παραίτηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα κατά τη δήλωση του Ερντογάν, φέρεται να ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

“Αν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αποχωρήσω από το υπουργείο” αναφέρει η τουρκική DW, ότι διαμήνυσε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Το δημοσίευμα προσθέτει, ότι για το θέμα τω δέκα πρέσβεων υπήρξαν παρεμβάσεις και από άλλα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ζήτησαν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα. Στη συνέχεια έγιναν από προεδρία και υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες.

Διπλωματικές προσπάθειες και επαφές μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων ήταν το “κλειδί” για την αποκλιμάκωση της κρίσης αναφέρει ο ιστότοπος Middle East Eye.

Σύμφωνα με τις πηγές, αξιωματούχοι της τουρκικής Προεδρίας διαπραγματεύτηκαν μια διέξοδο από την κρίση με διπλωμάτες των ΗΠΑ.

Διαψεύδει η Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, επίθεση κατά της Deutsche Welle εξαπέλυσε ο επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις.

Ο ίδιος, μέσω ανάρτησης στο Twitter, τονίζει ότι η Deutsche Welle δηλητηριάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία.

“Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Ωστόσο εσείς επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή την λεγόμενη είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζετε μόνο ‘’ψευδείς ειδήσεις’’, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας”, σημειώνει Φαχρετίν Αλτούν:

Διαφήμιση