Αρχική Ειδήσεις Στον “χορό” των Ρίχτερ η χώρα: Ισχυροί σεισμοί σε Κρήτη και Κάρπαθο

Στον “χορό” των Ρίχτερ η χώρα: Ισχυροί σεισμοί σε Κρήτη και Κάρπαθο

0
Σεισμός μετασεισμός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στους κατοίκους.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, στη Σητεία, ενώ το εστιακό βάθος στα 8,2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η έντονη σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κρήτη, αλλά και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

σεισμό κρήτη 12/10

Αναφορές για ζημιές – Κατέρρευσε παρεκκλήσι

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ζημιές έχουν προκληθεί σε καταστήματα, όπως και στο δημαρχείο της Σητείας.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις, ενώ κατέρρευσε ένα εκκλησάκι στον Ξηρόκαμπο Σητείας. Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν στη θέση Φαρμακοκέφαλο, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου.

Δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμοί ή τραυματισμοί, ούτε ιδιαίτερες ζημιές πλην της παλιάς εκκλησίας στον Ξηρόκαμπο, σύμφωνα με τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, Μ. Παραβολιδάκη, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

σεισμός κρήτη 12/10
Εικόνα: Παρεκκλήσι Αγίου Νικολάου, cretalive.gr
σεισμός κρήτη 12/10
Εικόνα: Παρεκκλήσι Αγίου Νικολάου, cretalive.gr

Τι λένε οι ειδικοί

Λέκκας: Δε συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, είναι πως δε συνδέεται ο νέος σεισμός με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι.

Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου η περιοχή επλήγη σεισμό 5,8 Ρίχτερ όταν και έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά χτίσματα στο Αρκαλοχώρι και σε γύρω χωριά.

Τσελέντης: Δε συνδέεται με το Αρκαλοχώρι

Ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Αρκαλοχώρι, τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

«Είναι σε μία περιοχή που ξέρουμε ότι κάνει τέτοια γεγονότα και ήταν ο κύριος σεισμός απ’ ότι φαίνεται. Η περιοχή αυτή κάνει πάντα σεισμούς», προσθέτει ο κ. Τσελέντης υπογραμμίζοντας ότι ευτυχώς συνέβη στη θάλασσα.

Β. Καρακώστας: «Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης»

Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης παρακολουθούν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.

«Κουνήθηκε» και η Κάρπαθος

Λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση στην Κρήτη, ακολούθησε σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο, με εστιακό βάθος τα 12,6 χιλιόμετρα.

σεισμός Κάρπαθος 12/10

Διαφήμιση