Αρχική Υγεία - Διατροφή Καρκίνος: Σε δοκιμή θεραπεία που εξαφανίζει όγκους σε λαιμό και κεφάλι

Καρκίνος: Σε δοκιμή θεραπεία που εξαφανίζει όγκους σε λαιμό και κεφάλι

0
Καρκίνος - φάρμακα - θεραεία
Έικόνα: UNSPLASH/freestocks
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού σε τελικό στάδιο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Σε μια δοκιμή – ορόσημο, το κοκτέιλ φαρμάκων ανοσοθεραπείας αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, για να σκοτώσει τα ίδια του τα καρκινικά κύτταρα και προκάλεσε «μια θετική στάση επιβίωσης», σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR), Λονδίνο και του ιδρύματος Royal Marsden NHS.

Ένας ασθενής, ο οποίος αναμενόταν να πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, είπε στον Guardian για την «εκπληκτική» στιγμή που τον κάλεσαν οι νοσηλευτές εβδομάδες μετά την ένταξή του στη μελέτη για να πει ότι ο όγκος του είχε «εξαφανιστεί τελείως». Ο 77χρονος παππούς δεν έχει πλέον καρκίνο και πέρασε την περασμένη εβδομάδα σε κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.

Θετικά αποτελέσματα από τον συνδυασμό δύο φαρμάκων

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού σε τελικό στάδιο. Σε ορισμένους, ο καρκίνος τους εξαφανίστηκε εντελώς, με τους γιατρούς να «ιδρώνουν» για να βρουν κανένα ανιχνεύσιμο σημάδι ασθένειας.

Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό νέο όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές προχωρημένου καρκίνου, πιστεύουν οι ειδικοί. Τα αποτελέσματα από άλλες δοκιμές του συνδυασμού φαρμάκων είχαν προηγουμένως προτείνει παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου σε τελικό στάδιο.

Εκτός από την αύξηση των πιθανών μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ασθενών, ανέφεραν οι επιστήμονες, η ανοσοθεραπεία προκάλεσε επίσης πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της «ακραίας» χημειοθεραπείας, η οποία είναι η τυπική θεραπεία που προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 3, στα οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ασθενείς που πέθαιναν από καρκίνο κεφαλής και λαιμού, ήταν πρώιμα και δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, αλλά εξακολουθούσαν να είναι «κλινικά σημαντικά», είπε η ICR, με ορισμένους ασθενείς να ζουν μήνες ή χρόνια περισσότερο και να υποφέρουν λιγότερες παρενέργειες.

“Αυτά είναι πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα“, δήλωσε ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος της ICR, στον Guardian. «Οι ανοσοθεραπείες είναι ευγενέστερες, πιο έξυπνες θεραπείες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς».

Περίπου 12.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο κεφαλής και λαιμού κάθε χρόνο και πολλοί θα διαγνωστούν σε προχωρημένα στάδια. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καλύτερες, ευγενέστερες θεραπείες για αυτούς τους ασθενείς που μπορούν να τους κρατήσουν στη ζωή περισσότερο από το τρέχον πρότυπο περίθαλψης.

Η ιστορία του Barry

Όταν ο Barry Ambrose, 77 ετών, από το Bury St Edmunds, διαγνώστηκε με καρκίνο στο λαιμό το 2017, του είπαν ότι είχε ήδη εξαπλωθεί στους πνεύμονές του – και ότι η παρηγορητική φροντίδα του νοσοκομείου ήταν η μόνη επιλογή του.

Αλλά σε μια σειρά γεγονότων που του έσωσαν τη ζωή, δόθηκε η ευκαιρία στον Ambrose να συμμετάσχει στη νέα μελέτη. «Όταν μου είπαν για τη δίκη … δε δίστασα να συμμετάσχω, τι είχα να χάσω; Αποδείχθηκε ότι ήταν σωτήριο!

Παρόλο που έπρεπε να κάνω δύο εβδομάδες ταξίδια από το Σάφολκ στο νοσοκομείο για θεραπεία, δεν είχα ουσιαστικά καμία παρενέργεια και ήμουν σε θέση να συνεχίσω κανονικά τα πράγματα που αγαπώ: την ιστιοπλοΐα, την ποδηλασία και τον χρόνο μου με την οικογένειά μου».

Μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας, οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο όγκος στο λαιμό του είχε εξαλειφθεί.

«Όταν οι ερευνητές τηλεφώνησαν να μου πουν ότι, μετά από δύο μήνες, ο όγκος στο λαιμό μου είχε εξαφανιστεί εντελώς, ήταν μια καταπληκτική στιγμή», είπε ο Ambrose. «Ενώ υπήρχε ακόμη ασθένεια στους πνεύμονες μου σε εκείνο το σημείο, το αποτέλεσμα της θεραπείας ήταν εκπληκτικό».

Αργότερα υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακολούθησε χειρουργική επέμβαση. Προς το παρόν δεν έχει στοιχεία ασθένειας.

«Η θεραπεία που έλαβα στο Royal Marsden ήταν ασύγκριτη και είμαι τόσο τυχερός που συνέχισαν να βρίσκουν θεραπεία που λειτουργεί για μένα – είναι το δώρο που συνεχίζει να δίνει», είπε ο Ambrose. Την περασμένη εβδομάδα απόλαυσε μια κρουαζιέρα στα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου με τη σύζυγό του, Sue.

Καλύτερα αποτελέσματα για όγκους με υψηλά επίπεδα ανοσολογικού δείκτη PD-L1

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας απολάμβανε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχίας σε μια ομάδα ασθενών των οποίων οι όγκοι είχαν υψηλά επίπεδα ανοσολογικού δείκτη που ονομάζεται PD-L1.

Τα ποσοστά επιβίωσης σε εκείνους με υψηλά επίπεδα PD-L1 που έλαβαν το κοκτέιλ ανοσοθεραπείας ήταν τα υψηλότερα που έχουν αναφερθεί ποτέ σε μια δοκιμή πρώτης γραμμής θεραπείας για υποτροπιάζοντα ή μεταστατικό καρκίνο κεφαλής και λαιμού.

Αυτοί οι ασθενείς έζησαν κατά μέσο όρο τρεις μήνες περισσότερο από αυτούς που έκαναν χημειοθεραπεία. Η μέση συνολική επιβίωση για αυτούς τους ασθενείς ήταν 17,6 μήνες, ο υψηλότερος μέσος όρος που έχει αναφερθεί ποτέ σε αυτήν την ομάδα ασθενών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι μελλοντικά ευρήματα από τη δοκιμή CheckMate 651, που χρηματοδοτήθηκε από τον Bristol Myers Squibb, θα δείξουν περαιτέρω οφέλη από τη θεραπεία σε ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους κεφαλής και λαιμού.

«Παρά την έλλειψη στατιστικής σημασίας, αυτά τα αποτελέσματα είναι κλινικά σημαντικά», δήλωσε ο καθηγητής Kevin Harrington, καθηγητής βιολογικών θεραπειών καρκίνου στο ICR και σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο Royal Marsden, ο οποίος ηγήθηκε της δοκιμής CheckMate 651. «Θα χρειαστεί να κάνουμε μεγαλύτερη παρακολούθηση για να δούμε αν μπορούμε να αποδείξουμε όφελος επιβίωσης σε όλους τους ασθενείς στη δοκιμή».

Πηγή: The Guardian

Διαφήμιση