Αρχική Ειδήσεις Σε εθνικό πένθος αύριο η χώρα για τη Φώφη Γεννηματά

Σε εθνικό πένθος αύριο η χώρα για τη Φώφη Γεννηματά

0
ΘΑΝΑΤΟΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ / ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - Φώφη Γεννηματά
Στιγμιότυπο από τα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής, λίγη ώρα μετά το θάνατο της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά, την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εθνικό πένθος κηρύσσεται, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά απεβίωσε χθες Δευτέρα στις 12:04 στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Αύριο Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της και η κηδεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στη Μητρόπολη Αθηνών. Ενώ, στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Με τιμές η εξόδιος ακολουθία

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη θα τελεστεί η κηδεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φωτεινής Γεννηματά.

Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ως ελάχιστο φόρο τιμής «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής».

Επιστρέφουν ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Όπως ανακοινώθηκε και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα τροποποιήσουν τα προγράμματα τους, που τους ήθελαν στη Σαουδική Αραβία και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, και θα επιστρέψουν εκτάκτως στην Αθήνα για να συμμετέχουν στο εθνικό πένθος και να παρευρεθούν στην κηδεία της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα που ήταν προγραμματισμένη για Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ η κ. Σακελλαροπούλου θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά ακύρωσε όλες τις υπόλοιπες επισκέψεις της.

Σημειώνεται ότι η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ακυρώθηκε, ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ο ενταφιασμός της Φώφης Γεννηματά

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων συνήλθε σήμερα εκτάκτως, προκειμένου να αποδώσει τις δέουσες τιμές σε μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής, τη Φώφη Γεννηματά. Έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη αποφασίστηκε ο τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμός της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της Γεώργιος Γεννηματάς. Επίσης, αποφασίστηκε να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Αναλυτικά, η εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, της Προέδρου του «Κινήματος Αλλαγής», της σεμνής και ευγενούς πολιτικού, της μητέρας και συζύγου που αντιμετώπισε με ψυχραιμία, γαλήνη και γενναιότητα τις μεγάλες προκλήσεις, βύθισε στο πένθος την Ελλάδα και την Αθήνα. Ο θάνατος την απέσπασε από τον δημόσιο βίο στον οποίο πρόσφερε θετικές υπηρεσίες και από την αφοσίωση των οικείων της για να την παραδώσει στην αθανασία.

Η Φώφη Γεννηματά, η γυναίκα με το ακαταμάχητο σθένος που υπηρέτησε τις δημοκρατικές αρχές και τον ελληνικό λαό, υπήρξε από τους στυλοβάτες της Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ζωής της χώρας και παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι τέλους. Η υποδειγματική στάση ζωής που τήρησε και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις προκλήσεις, καθώς και το σύστημα αξιών που υπηρέτησε, αποτελούν πολύτιμες κοινωνικές και πολιτικές παρακαταθήκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποδώσει τις δέουσες τιμές στον αξιάγαστο τύπο της Ελληνίδας πολιτικού Φώφης Γεννηματά. Η Δημοτική Αρχή εισηγείται η κηδεία να πραγματοποιηθεί τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη, συμφώνως προς το επισυνημμένο εισηγητικό της αρμόδιας υπηρεσίας και να παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων

Διαφήμιση