Αρχική Επιλεγμένα Πράσινη ανάπτυξη με …πυρηνικούς αντιδραστήρες προτείνει ο Μακρόν

Πράσινη ανάπτυξη με …πυρηνικούς αντιδραστήρες προτείνει ο Μακρόν

0
Makron
Διαφήμιση

Οι περιβαλλοντικές ακροβασίες του προέδρου Μακρόν στο θέμα της ενέργειας στηλιτεύονται σε πρόσφατο δημοσίευμα της Deutche Welle. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίζεται υπέρμαχος της “πράσινης ανάπτυξης”, από την άλλη όμως φαίνεται ότι παραμένει “οπαδός”  της πυρηνικής ενέργειας. Με τις τιμές στην ενέργεια να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, την πλειοψηφία του γαλλικού λαού να τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας (59%) και μάλιστα ενόψει προεδρικών εκλογών, ο Μακρόν – και όχι μόνο – φαίνεται να επανεξετάζει την ενεργειακή πολιτική του.

Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα…

«Κανείς σήμερα δεν μπορεί αρνηθεί ότι εκείνο που ο κόσμος μας χρειάζεται είναι λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι η προστασία της βιοποικιλότητας» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Πρέπει να επιτύχουμε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, με τον οποίο πρέπει να καταπιαστούμε. Με μια σειρά από επαναστάσεις».

…και πυρηνική ενέργεια

Βέβαια, αυτό που εξαγγέλλει ο ίδιος ως επανάσταση είναι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια. Στόχος που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την περιβαλλοντική πολιτική της εκκολαπτόμενης νέας γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά και της ΕΕ. «Στην παραγωγή ενέργειας έχουμε μια ευκαιρία και ένα μοντέλο ιστορικής σημασίας» είπε ο Μακρόν. «Διότι διαθέτουμε από καιρό πυρηνικά εργοστάσια. Οι 200.000 απασχολούμενοι σε αυτά είναι μια ευκαιρία. Μέσω αυτών είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τις μικρότερες παραγόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Αυτό οφείλεται στους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες ηλικίας άνω των 40 χρόνων που διαθέτει η Γαλλία, χάρη στους οποίους το αποτύπωμα σε άνθρακα είναι μεν χαμηλό αλλά παραμένει άλυτο το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων. Το 78% του ηλεκτρικού στη Γαλλία καλύπτεται από πυρηνική ενέργεια.

Οι Πράσινοι για πυρηνική ενέργεια

Δεν είναι μόνο ο Μακρόν όμως, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του  είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το 2035 θα μειώσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικού από πυρηνική ενέργεια. Βέβαια τώρα οι τιμές ενέργειας αυξάνονται, η κλιματική αλλαγή προχωρά πιο γρήγορα από τους υπολογισμούς του Μακρόν και o Γάλλος πρόεδρος διεκδικεί προσεχώς άλλη μια πενταετία.

Παρά τις επικρίσεις οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που ανέλθουν στην εξουσία, η χώρα δεν θα καταργήσει αμέσως την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια που χρειάστηκε μια εικοσαετία για να λειτουργήσουν, αλλά ότι θα χρειαστούν άλλα 20 χρονια μέχρις ότου τεθούν εκτός λειτουργίας. Φαίνεται λοιπόν ότι και οι Γάλλοι Πράσινοι βρίσκονται σε προεκλογική φάση και δεν μπορούν να αγνοήσουν την κοινή γνώμη.  Διότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 59% των Γάλλων υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια.

Διαφήμιση