Αρχική Υγεία - Διατροφή ΠΙΣ: Οκτώβριος – Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

ΠΙΣ: Οκτώβριος – Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

0
καρκίνο μαστού
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με αφορμή την έναρξη του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συμμετέχει στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Βασική προϋπόθεση για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, είναι όλες οι γυναίκες να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία ειδικά μετά τα 40 έτη. Ενώ, αν έχουν επιβαρυμένη κληρονομικότητα αυτό πρέπει να γίνεται από μικρότερη ηλικία, όπως συστήνει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός.

Ο ΠΙΣ καλεί όλες τις γυναίκες να κάνουν ανελλιπώς και χωρίς καθυστέρηση ετησίως  την εξέταση αυτή, με σκοπό να μειωθούν στο ελάχιστο τα περιστατικά εντοπισμού καρκίνου του μαστού σε προχωρημένα στάδια. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε και ο ΕΟΠΥΥ με την εισαγωγή και νέων διαγνωστικών «όπλων» που θα  βοηθήσουν πολλές γυναίκες να κερδίσουν τη μάχη.

Η πανδημία δημιούργησε δυσμενείς συνθήκες στην πρόσβαση των πολιτών σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια από τον φόβο επαφής με τον κορονοϊό. Αλλά είναι βέβαιο ότι αν αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει αν γίνονται ανά φύλο και ηλικία σε ορισμένους χρόνους και με περιοδικότητα, θα οδηγηθούμε σε νέες «πανδημίες».

Στη χώρα μας, ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και  δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ετησίως καταγράφονται  περί τα 5.000 νέα περιστατικά που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις  γυναίκες. Αλλά το αισιόδοξο είναι ότι το 85% των ασθενών παρουσιάζει επιβίωση άνω της 5ετίας με το γεγονός αυτό να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έγκαιρη διάγνωση

Η πρόληψη σώζει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού!

καρκίνος του μαστού
Εικόνα: pixabay/padrinan
Διαβάστε επίσης:  Φλέματα: Τα αίτια και πώς να απαλλαγείτε
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCOP26: Απαραίτητο να γίνουν περισσότερα έναντι της κλιματικής κρίσης
Επόμενο άρθροΣτον Πλανήτη ΕΥΤΟΠΙΑ του Γιώργου Τσάτσου