Αρχική Καταστροφές ΟΗΕ: Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με λειψυδρία ως το 2050

ΟΗΕ: Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με λειψυδρία ως το 2050

0
water
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περισσότεροι από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναμένεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη νερού έως το 2050, είχε προειδοποιήσει έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), την Τρίτη, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους παγκόσμιους κινδύνους που σχετίζονται με το νερό. Πλημμύρες και ξηρασίες αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από τη λειψυδρία αναμένεται επίσης να αυξηθεί.

Ο WMO μια υπηρεσία του ΟΗΕ, ο οποίος μελετά τους υδάτινους πόρους του πλανήτη τονίζει πως: «Παρά την πρόοδο, τουλάχιστον  107 χώρες βρίσκονται  μακριά από το στόχο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους με βιώσιμο τρόπο έως το 2030″.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση, 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν ανεπαρκή πρόσβαση σε νερό τουλάχιστον ένα μήνα ετησίως το 2018. Έως το 2050, αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια”, αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο “The State of Climate Services 2021: Water” τονίζεται.

Επείγουσα δράση

Περαιτέρω επισημαίνεται η ανάγκη για επείγουσα δράση για:

  • τη βελτίωση της συνεργατικής διαχείρισης των υδάτων,
  • την υιοθέτηση ολοκληρωμένων πολιτικών για το νερό και το κλίμα και
  • την αύξηση επενδύσεων για αυτό το πολύτιμο προϊόν, το οποίο όπως σημειώνεται βρίσκεται στο επίκεντρο των στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μείωση του κινδύνου καταστροφών.

Λόγω και της κλιματικής κρίσης, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό παραμένουν στην κορυφή της λίστας . “Οι πλημμύρες και οι ξηρασίες – εξηγεί ο OMM – αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αναμένεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από έλλειψη νερού θα αυξηθεί δραματικά, τόσο λόγω της αύξησης του πληθυσμού όσο και της μείωσης της διαθεσιμότητας των υδάτινων πόρων.

Η συσσώρευση υδάτων στην ξηρά μειώνεται με ρυθμό 1 εκατοστό το χρόνο και μόνο το 0,5% του νερού στη Γη είναι χρησιμοποιήσιμο και διαθέσιμο.

Την ίδια ώρα ,οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με πλημμύρες αυξήθηκαν κατά 134% από το 2000. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η  Ασία, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και οικονομικών απωλειών. Αλλά ακόμη και στην Ευρώπη “οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές”.

Ο ΟΜΜ προειδοποιεί ότι η κατάσταση χειροτερεύει και πρέπει να επιταχύνουμε τα βήματα  για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι έως το 2030. Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη για τη διασφάλιση πόσιμου νερού για όλους τους κατοίκους της Γης.

 Πηγή: TG24, mint

Διαφήμιση