Αρχική Υγεία - Διατροφή Μυστήριο για μετάλλαξη καρκίνου λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων

Μυστήριο για μετάλλαξη καρκίνου λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων

0
cancer
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι επιστήμονες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη σχέση  περιβαλλοντικών παραγόντων  για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη όγκων, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον καρκίνο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Michael Stratton, διευθυντής του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, δήλωσε ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα μιας διεθνούς έρευνας για τον καρκίνο – η οποία είχε στόχο να εντοπίσει περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται στον καρκίνο του οισοφάγου – έδειξαν ότι η τρέχουσα επιστημονική κατανόηση του σχηματισμού όγκων παραμένει ανεπαρκής.

Η έρευνα – σε έναν τύπο που είναι γνωστό ως ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα οισοφάγου – είχε ως στόχο να αποκαλύψει γιατί σε ορισμένα μέρη του κόσμου σημειώνονται εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της νόσου. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν περιοχές του Ιράν, της Τουρκίας, της Κένυας και της Κίνας όπου η ασθένεια είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου. Σε άλλα σημεία και χώρες του κόσμου, η επίπτωσή αυτού του είδους καρκίνου ναείναι σχετικά χαμηλή.

Εξωτερικοί παράγοντες

«Όλα τα είδη διαφορετικών εξωτερικών παραγόντων έχουν προβληθεί για να εξηγήσουν αυτά τα υψηλά ποσοστά», είπε ο Stratton. «Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι υπάρχει σχέση με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, για παράδειγμα. Αλλά το Ιράν έχει πολύ χαμηλά επίπεδα αλκοόλ. Άλλοι έχουν ισχυριστεί ότι μπορεί να εμπλέκονται αναθυμιάσεις λαδιού από το μαγείρεμα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει κοινός παρονομαστής μεταξύ αυτών των διαφορετικών περιοχών που να μπορεί να εξηγήσει αυτά τα υψηλά ποσοστά. Ήταν ένα πραγματικό παζλ».

Για να προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο, ο Stratton και η ομάδα του χρηματοδοτήθηκαν με 20 εκατομμύρια λίρες από το Cancer Grand Challenges – μια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε από την Cancer Research UK και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στις ΗΠΑ. Με αυτή την υποστήριξη, η ομάδα του μελετά τώρα τα γονιδιώματα διαφόρων τύπων όγκων.

Καρκίνος οισοφάγου

Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή συχνά διαγιγνώσκεται πολύ καιρό αφότου ο όγκος έχει αρχίσει να σχηματίζεται. «Υπάρχει μια ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα στην Κένυα και δεδομένου του γενικού στιγματισμού που σχετίζεται με τον καρκίνο εκεί, πολλοί ασθενείς δεν πηγαίνουν κατευθείαν σε γιατρούς ή νοσοκομεία και αντ’ αυτού πηγαίνουν σε πιστούς θεραπευτές ή βοτανολόγους», δήλωσε η Mimi McCord, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. ως συνήγορος ασθενών.

«Τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται και οι συγγενείς τους καταλήγουν να τους μεταφέρουν σε κεντρικά νοσοκομεία από όλη τη χώρα. Μέχρι τότε είναι συνήθως πολύ αργά για τους περισσότερους από αυτούς».

Μελέτη για περιβαλλοντικούς παράγοντες

Για να εντοπίσουν περιβαλλοντικά ερεθίσματα που μπορεί να εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιστήμονες άρχισαν να λαμβάνουν ιστό όγκου και αίμα από προσβεβλημένους ανθρώπους. «Πήραμε δείγματα από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους από την Κένυα, το Ιράν και άλλες περιοχές», είπε ο Paul Brennan, από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα για τον Καρκίνο στη Λυών της Γαλλίας.

Με αυτό το υλικό, οι ερευνητές άρχισαν στη συνέχεια να αναζητούν «μια μεταλλακτική υπογραφή» στο γονιδίωμα του όγκου. «Μια μεταλλακτική υπογραφή είναι ένα συγκεκριμένο μοτίβο μεταλλάξεων στο DNA ορισμένων καρκίνων – για παράδειγμα καρκίνους του πνεύμονα και του δέρματος. Στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα, προκαλείται από τον καπνό, και στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος, προκαλείται από το υπεριώδες συστατικό του ηλιακού φωτός », δήλωσε ο Stratton στον Observer .

«Μπορείτε συχνά να κοιτάξετε ένα γονιδίωμα του καρκίνου και, από τις μεταλλακτικές υπογραφές που υπάρχουν, έχετε μια πολύ καλή ιδέα για το τι προκάλεσε αυτόν τον καρκίνο».

Αναπάντητα ερωτηματικά

Ο στόχος της μελέτης CRUK ήταν να αποκαλύψει μια παρόμοια μεταλλακτική υπογραφή για τον καρκίνο του οισοφάγου, κάτι που θα έδειχνε την περιβαλλοντική αιτία για τα υψηλά ποσοστά της νόσου στην Κένυα και σε άλλα έθνη. Ωστόσο, προς μεγάλη τους έκπληξη, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν καμία υπογραφή που έδειχνε ότι ένας χημικός ή άλλος παράγοντας είχε πυροδοτήσει τις μεταλλάξεις που προκαλούν ένα οισοφαγικό κύτταρο να γίνει καρκινικό. «Ναι, εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν το πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου – αλλά όχι προκαλώντας άμεσα μεταλλάξεις” τόνισε.

«Είναι μια οπισθοδρόμηση, γιατί αν είχαμε βρει μια χαρακτηριστική μεταλλακτική υπογραφή, θα μπορούσαμε να κάνουμε υποθέσεις για την αιτία της – κάτι στη διατροφή ή τις συνήθειες ομάδων με υψηλά ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου», είπε ο Stratton.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Nature Genetics, δείχνει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να σκεφτούν ευρύτερα τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, πρόσθεσε ο Stratton.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροLANCET 2021: Στα “κόκκινα” η παγκόσμια υγεία λόγω κλιματικής αλλαγής
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: 2.098 νέα κρούσματα, 30 θάνατοι, 365 οι διασωληνωμένοι