Αρχική Επιλεγμένα LANCET 2021: Στα “κόκκινα” η παγκόσμια υγεία λόγω κλιματικής αλλαγής

LANCET 2021: Στα “κόκκινα” η παγκόσμια υγεία λόγω κλιματικής αλλαγής

0
healthcare
Εικόνα: UNSPLASH/ Ashkan Forouzani
Διαφήμιση
Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ξηρασίες θα βλάψουν την παραγωγή τροφίμων, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα ενθαρρύνουν την εξάπλωση επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων όπως η ελονοσία και η χολέρα και οι τρέχουσες κλιματικές τάσεις δείχνουν «κόκκινο» για τη μελλοντική υγεία, προβλέπει η νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε μόλις χθες, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης στη Γλασκώβη  διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Η Talha Burki εξετάζει την ατζέντα για την υγεία.

Στα “κόκκινα” για την Υγεία

Η έκθεση αντίστροφης μέτρησης της Lancet, που δημοσιεύεται ετησίως, παρακολουθεί 44 μετρήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και στην παραγωγή τροφίμων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες που συνδέονται με περισσότερες από 40 ομάδες του ΟΗΕ και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η έκθεση ανέφερε ότι σε διάστημα 6 μηνών το 2020, 51,6 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από 84 καταστροφές από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες σε χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν την πανδημία του κοροναϊού.

«Η έκθεση αντίστροφης μέτρησης Lancet του 2021 βρίσκει έναν κόσμο κατακλυσμένο από μια συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση υγείας, η οποία έχει σημειώσει μικρή πρόοδο για την προστασία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα από επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι κλιματικές επιπτώσεις στην υγεία που εντοπίστηκαν στην έκθεση περιελάμβαναν αυξημένες ξηρασίες που πλήττουν την παραγωγή τροφίμων, πιο βίαιες φυσικές καταστροφές που επιβαρύνουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την αύξηση της θερμοκρασίας που ενθαρρύνει την εξάπλωση μολυσματικών παθογόνων.

Ρεκόρ καύσωνα

Η έκθεση αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή συνέβαλε σε ένα ρεκόρ καύσωνα στον βορειοδυτικό αμερικανικό Ειρηνικό που προκάλεσε περισσότερους από 1.000 νεκρούς.

«Όσον αφορά το 2021, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ή κάτω του 1 έτους και ευπαθείς ομάδες επηρεάστηκαν περισσότερο από τις θερμοκρασίες-ρεκόρ άνω των 40 ° C στις βορειοδυτικές περιοχές του Ειρηνικού των ΗΠΑ και του Καναδά τον Ιούνιο, ένα γεγονός που θα ήταν σχεδόν αδύνατο χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», έγραψαν οι συγγραφείς.

Ο Δρ Jeremy Hess, καθηγητής ιατρικής διεθνούς υγείας και έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης ότι έχει δει από πρώτο χέρι αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία.

«Φρόντιζα ασθενείς σε δύο από τα νοσοκομεία μας στο Σιάτλ κατά τη διάρκεια του καύσωνα και δυστυχώς ήταν η πρώτη χρονιά που μπορώ να πω με σιγουριά ότι εγώ και οι ασθενείς μου βιώσαμε πολύ καθαρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Χες.

Η κλιματική αλλαγή και εξάπλωση ασθενειών

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μηνών όπου η ελονοσία είναι μεταδοτική και αύξηση του αριθμού των περιοχών κατάλληλων για μετάδοση χολέρας. Το «δυναμικό επιδημίας» των ιών, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα, αυξήθηκε παγκοσμίως.

«Μαζί με την παγκόσμια κινητικότητα και την αστικοποίηση, η κλιματική αλλαγή είναι ο βασικός μοχλός της αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό του δάγκειου πυρετού, οι οποίοι διπλασιάζονται κάθε δεκαετία από το 1990», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Άλλοι σημαντικοί αναδυόμενοι ή επανεμφανιζόμενοι αρβοϊοί, που μεταδίδονται από τα κουνούπια, είναι πιθανό να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις».

«Πράσινη ανάκαμψη»

Ο Hess τονίζει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη δεινή κατάσταση, ιδιαίτερα εάν δεν πρόκειται για «πράσινη ανάκαμψη».

«Ο κόσμος έχει επενδύσει τεράστιους πόρους στην ανάκαμψη, αλλά δεν έχει την ευκαιρία να επενδύσει αυτούς τους πόρους σε μια πράσινη ανάκαμψη που δεν τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα. Και αυτό δυστυχώς είναι μια χαμένη ευκαιρία για εμάς. Θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε ένα πιο υγιές μέλλον , και αυτή τη στιγμή, και φυσικά αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία», είπε ο Hess.

«Ούτε η Covid-19 ούτε η κλιματική αλλαγή σέβονται τα εθνικά σύνορα. Χωρίς εκτεταμένο, προσβάσιμο εμβολιασμό σε όλες τις χώρες και κοινωνίες, ο Sars-CoV-2 και οι νέες παραλλαγές του θα συνεχίσουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων. Ομοίως, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δράση από όλες οι χώρες για τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο », ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Κατευθύνοντας τα τρισεκατομμύρια δολάρια που θα διατεθούν για την ανάκαμψη της Covid-19 προς τις προτάσεις του ΠΟΥ για μια υγιή, πράσινη ανάκαμψη, ο κόσμος θα μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, να προστατεύσει τα φυσικά συστήματα που υποστηρίζουν την ευημερία και να ελαχιστοποιήσει τις ανισότητες».

Σημείο καμπής για την ανθρωπότητα

Καθώς το The Lancet δημοσιοποιεί την έρευνα,  η Γλασκώβη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την 26η ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP26). Περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παρευρεθούν, αν και ο Κινέζος Xi Jinping και ο Ινδός Narendra Modi δεν ήταν μεταξύ τους. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει θέσει την περιβαλλοντική υγεία στο επίκεντρο της προεδρίας του, θα συνοδεύεται στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου από πολλά υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του.
Σημειώνεται ότι η διάσκεψη του 2015 στο Παρίσι (COP21) κατέληξε σε μια συμφωνία ορόσημο για τον περιορισμό της αύξησης των μέσων θερμοκρασιών παγκοσμίως σε «πολύ κάτω» από 2 · 0 ° C έως το 2100. Ιδανικά σε όχι περισσότερο από 1,5 ° C, σε σύγκριση με την προηγούμενη βιομηχανικά επίπεδα. 
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η έφηβη ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή, θα βρίσκεται επίσης στη Γλασκώβη, αν και οι προσδοκίες της είναι χαμηλές. “Μπλα μπλα μπλα. Πράσινη οικονομία. Μπλα μπλα μπλα. Καθαρό μηδέν μέχρι το 2050. Μπλα, μπλα, μπλα», είπε ο Τούνμπεργκ, νωρίτερα φέτος. «Αυτό είναι το μόνο που ακούμε από τους λεγόμενους ηγέτες μας. Λέξεις που ακούγονται υπέροχα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει στη δράση. Οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες μας πνίγονται στις κενές τους υποσχέσεις ». 
Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. «Η σύνοδος κορυφής COP26 της Γλασκώβης είναι το σημείο καμπής για την ανθρωπότητα… είμαστε φοβεροί στη δύναμή μας να αλλάξουμε τα πράγματα και φοβεροί στη δύναμή μας για να σωθούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Διαφήμιση