Αρχική Επιλεγμένα Μεσογειακός κυκλώνας απειλεί τη Σικελία – Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα και...

Μεσογειακός κυκλώνας απειλεί τη Σικελία – Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα και τα τρία σενάρια

0
Sicilia
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Η Σικελία ήδη στροβιλίζεται σε μία πρωτοφανή κακοκαιρία που έχει κάνει τους δρόμους ποτάμια ακόμη και μεγάλων αστικών κέντρων. Από τις πλέον πληττόμενες πόλεις η Κατάνια, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες πλημμύρες. Με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της περιοχής της Κατάνια να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.

Οι σφοδρές καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες χτυπούν τη Σικελία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ ένας ακόμη αγνοείται.

Sicilia Catania

Μετεωρολόγοι εκφράζουν ανησυχία ότι τις επόμενες ώρες πιθανότατα η Σικελία να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν μεσογειακό κυκλώνα, που τείνει να λάβει δυναμική τυφώνα.

Έρχεται και προς Ελλάδα

Ο Μεσογειακός κυκλώνας που σχηματίζεται στη νότια Ιταλία ενδέχεται να επηρεάσει από αυτό το Σαββατοκύριακο και κατά τη διάρκεια της ερχόμενης βδομάδας και την Ελλάδα. Για κατάλληλη προετοιμασία προειδοποιεί ο Μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης και αναφέρεται στο ενδεχόμενο ο μεσογειακός κυκλώνας που σχηματίζεται ανοιχτά της Σικελίας να πλήξει και την Ελλάδα.

Παρουσιάζει μάλιστα τα τρία σενάρια ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσει ο μεσογειακός κυκλώνας βάσει των οποίων η ραγδαία επιδείνωση του καιρού είτε δεν θα επηρεάσει καθόλου την Ελλάδα, είτε θα επηρεάσει τα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας είτε θα επηρεάσει την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

kyklonaw

Όπως αναφέρει στη σελίδα του Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης:

Μεσογειακός Κυκλώνας στη γειτονιά μας, ίσως φέρει κακοκαιρία και στη χώρα μας.

Βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του εδώ και αρκετές ημέρες καθώς αυτό έχει εγκλωβιστεί από τις υψηλές πιέσεις (ατμοσφαιρικά βουνά) βορειότερα και ανατολικότερα (πρώτος χάρτης). Αυτό έχει σαν συνέπεια να αντλεί ενέργεια και θερμότητα από τις εκεί θαλάσσιες εκτάσεις γεγονός που θα το οδηγήσει να βαθύνει απότομα δημιουργώντας μεσογειακό κυκλώνα (medicane) στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας.
Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται το “Μάτι” έτσι όπως αυτό προβλέπεται να σχηματιστεί σύμφωνα με τα προγνωστικά μας συστήματα. Αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαίες βροχοπτώσεις συνοδεία πολύ θυελλωδών ανέμων που θα πλήξουν τα νότια τμήματα της Ιταλίας και θα φτάσουν μέχρι και τα ανοιχτά του Ιονίου πελάγους.
Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να δούμε πως φαίνεται από τον Μετεωρολογικό δορυφόρο αυτή τη στιγμή το βαρομετρικό χαμηλό που προβλέπεται να οργανωθεί σε Μεσογειακό κυκλώνα τα επόμενα 24ωρα και που δίνει εκτεταμένες συννεφιές από τη νότια Ιταλία μέχρι και τα νότια τμήματα της χώρας μας.

Δύσκολη η πρόγνωση της τροχιάς του Μεσογειακού Κυκλώνα

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε ότι αφορά το ποια διαδρομή αναμένεται να ακολουθήσει αυτός ο Μεσογειακός κυκλώνας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο μηχανισμός σχηματισμού του λαμβάνει χώρα σε μια πολύ μικρή περιοχή η οποία είναι δυσανάλογη της λειτουργίας των μετεωρολογικών μοντέλων αλλά και των παρατηρήσεων που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας συν του ότι αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας αλλάζουν πολύ γρήγορα στον χώρο και τον χρόνο.

Τα τρία σενάρια

Μέχρι στιγμής τα μετεωρολογικά μοντέλα εμφανίζουν τρία πιθανά σενάρια σε ότι αφορά την πορεία και εξέλιξη του Μεσογειακού κυκλώνα.
  1.  Ο Μεσογειακός κυκλώνας να σχηματιστεί ανατολικά της Σικελίας και να εμφανίσει βορειοδυτική τροχιά “παραβιάζοντας” τη γενικότερη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας για το βόρειο ημισφαίριο. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί από τον Μεσογειακό κυκλώνα με την Ιταλία να δέχεται μεγάλο χτύπημα από ακραία καιρικά φαινόμενα.
  2. Ο Μεσογειακός κυκλώνας να σχηματιστεί στα ανατολικά της Σικελίας και να εμφανίσει μια μετατόπιση προς τα ανατολικά επηρεάζοντας τμήματα του Ιονίου πελάγους και στη συνέχεια μετατρεπόμενος σε οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό να κινηθεί προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα επηρεαστεί σημαντικά με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα όπου σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αυτών των γεωγραφικών διαμερισμάτων θα πέσει μεγάλος όγκος νερού ικανός να δημιουργήσει αρκετά και σημαντικά προβλήματα (χάρτης 4).
  3. Ο Μεσογειακός κυκλώνας να οργανωθεί στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της Σικελίας, να στροβιλιστεί εκεί για αρκετές ώρες και στη συνέχεια να κινηθεί προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής περνώντας από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Σε αυτό το σενάριο φαίνεται να επηρεάζονται πρόσκαιρα η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι επόμενες ώρες θα ρίξουν περισσότερο φως στο “τούνελ” της πρόγνωσης, παρόλα αυτά όμως πολίτες και πολιτεία θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.
Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα!!!
Διαφήμιση