Αρχική Επιλεγμένα Μπόρις Τζόνσον: Πολύ δύσκολη η επιτυχία της συνόδου COP26

Μπόρις Τζόνσον: Πολύ δύσκολη η επιτυχία της συνόδου COP26

0
Jonshon
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σήμερα ότι η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 προαναγγέλλεται “πολύ δύσκολη” και κινδυνεύει να αποτύχει, παρά τις υποσχέσεις πολλών χωρών να μειώσουν τις εκπομπές τους άνθρακα.

“Σίγουρα, είναι ακριβές να πούμε ότι η COP26 είναι (ταυτόχρονα) τόσο απίστευτα σημαντική για τον πλανήτη μας, αλλά επίσης πολύ δύσκολη και αυτό είναι αμφίρροπο”, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον των βουλευτών.

Μετά την έναρξη των εργασιών της COP26 την 31η Οκτωβρίου, η βρετανική κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της δύο εβδομάδες προκειμένου να πείσει περίπου 200 χώρες ώστε να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις εκπομπές τους CO2, με την ελπίδα να καταφέρουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω του 1,5 βαθμού σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, το φιλόδοξο όριο που ορίστηκε το 2015 από τις συμφωνίες του Παρισιού.

Πριν από μια Σύνοδο των δυνάμεων της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι 17 από τα 20 κράτη μέλη έχουν παρουσιάσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η Κίνα και η Ινδία, δύο μεγάλοι ρυπαντές, δεν το έχουν κάνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας έχουν δεσμευτεί φέτος να πετύχουν την ουδετερότητα από τον άνθρακα έως το 2050 υπό τη βρετανική προεδρία της COP, έναντι 30% προηγουμένως.

“Καθημερινά μιλάω σε ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και αναμένουμε νέες δεσμεύσεις”, υπογράμμισε, σημειώνοντας τις πρόσφατες δεσμεύσεις της Αυστραλίας, της Ινδονησίας και της Ρωσίας.

“Είναι αυτό επαρκές; Φοβάμαι πως είναι πολύ νωρίς για να το πούμε”, επισήμανε.

Απαισιόδοξοι και οι πολίτες

Η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Από την άλλη ωστόσο τη θεωρούν ως τη σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτό τον αιώνα.

Όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σήμερα, από τους 27.700 ανθρώπους που ερωτήθηκαν στις 27 χώρες της ΕΕ, το 58% απάντησε ότι πιστεύει πως η χώρα του θα αποτύχει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050.

Την ίδια ώρα το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζει τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων που προϋποθέτουν αλλαγές στη συμπεριφορά των πολιτών προκειμένου να περιοριστεί η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 87%, συμφώνησε «εντελώς» ή «εν μέρει» με την πρόταση να αντικατασταθούν οι πτήσεις μικρών αποστάσεων με ταξίδια με τραίνο, ενώ το 69% τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης φόρου στα πιο ρυπογόνα προϊόντα.

Πηγη: Reuters, ΑΠΕ
Διαφήμιση