Αρχική Καταστροφές Μαρτυρία καθ. Ευθ Λέκκα: Σε απόσταση βολής από τη μεγάλη έκρηξη του...

Μαρτυρία καθ. Ευθ Λέκκα: Σε απόσταση βολής από τη μεγάλη έκρηξη του La Palma

0
20211002 Cumbre Vieja08
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συγκλονιστικές εικόνες, μιας στην κυριολεξία καμμένης γης και ένα κόκκινο ποτάμι λάβας που κατεβαίνει κατέγραψε η ελληνική αποστολή που βρέθηκε στη Λα Πάλμα τις τελευταίες ημέρες.

Στους πρόποδες του ηφαιστείου Cumbre Vieja, ένιωσα φόβο, σεβασμό, ελάχιστος και εφήμερος μπροστά στα φυσικά φαινόμενα που διαμόρφωσαν εκατομμύρια χρόνια τον πλανήτη μας, δηλαδή το ίδιο μας το σπίτι.” περιγράφει ο καθηγητς Ευθ· Λέκκας  αυτές τις πρώτες εντυπώσεις, τι οποίες και παρουσιάζουμε:

“Μέσα στο βεληνεκές των εκρήξεων του ηφαιστείου Cumbre Vieja βρέθηκαν ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, ο Καθηγητής Ηφαιστειολογίας Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και η Μαρία Μανουσάκη, Γεωλόγος MSc, στέλεχος του ΟΑΣΠ, που συμμετείχαν στην επιστημονική αποστολή στη νήσο La Palma.

“Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό…”

Βιώσαμε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με τεράστιες ηφαιστειακές βολίδες να εκτινάσσονται παντού, βροχή από διάπυρη ηφαιστειακή στάχτη, εκκωφαντικές βροντές, συνεχείς σεισμούς, ποταμούς πυρακτωμένης λάβας και διάχυτα τοξικά αέρια, που δημιουργούσαν ένα απόκοσμο τοπίο καταστροφής, αλλά και δημιουργίας, ένα τοπίο αποκάλυψης.” λέει ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Στους πρόποδες του ηφαιστείου Cumbre Vieja, ένιωσα φόβο, σεβασμό, ελάχιστος και εφήμερος μπροστά στα φυσικά φαινόμενα που διαμόρφωσαν εκατομμύρια χρόνια τον πλανήτη μας, δηλαδή το ίδιο μας το σπίτι. Η ασημαντότητά μας μπροστά στα φυσικά φαινόμενα, είναι αυτό που ίσως μας συνετίσει, για να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες γεωδυναμικές και υδρομετεωρολογικές διεργασίες,εάν θέλουμε να επιβιώσουμε.

Διαχείριση κινδύνου

Η τεράστια νέα επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε, η καταλυτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών παρακολούθησης και η διαμόρφωση νέων επιχειρησιακών και αποτελεσματικών σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, αποτελούν για εμάς ένα μεγάλο άλμα για τη διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων.”

Παρακολουθώντας για τρία συνεχόμενα βράδια, χωρίς ούτε σκέψη για ξεκούραση και ύπνο, τη φαντασμαγορική δράση του ηφαιστείου, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που βρέθηκα σε μία τέτοια παράσταση της φύσης. Ήταν ίσως από τα πιο όμορφα βράδια που βίωσα, και παράλληλα οι πιο όμορφες ‘φωτογραφικές’, ‘κινηματογραφικές’ μου στιγμές“, καταλήγει ο Kαθηγητής.

Το ηφαίστειο Cumbre Vieja στη νήσο La Palma εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξανόμενη δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει εκτίναξη λάβας σε ύψος έως 500 μέτρα, έκλυση αερίων, εκτίναξη ηφαιστειακής τέφρας, και υψηλή σεισμικότητα. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εκλυθεί περίπου 100.000 κυβικά μέτρα λάβας, σημείωνε το περασμένο Σάββατο ο κ. Λέκκας.

Στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι η μελέτη και αξιολόγηση της διαχείρισης του ηφαιστειακού κινδύνου μέσω των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με Ισπανούς αξιωματούχους.

Ευθύμης Λέκκας
Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
Πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Διαφήμιση